Beschrijving 8
05-01-2016
Wandelroute 8 Pelgrimspad30 minuten wandelen.
Download wandelkaart 8

Overzicht wandelroutes 

  Bezienswaardigheden
Hek Stadhouderskade, Amsterdamse Stedemaagd, Opzichterswoning Stadhouderskade, Amsterdamse Huishoudschool, Vondelbrug, Vondelfontein, Paviljoen Vondelpark - VondelCS, Vondelmonument, ’t Blauwe Theehuis, Muziektent, Vondelpark Openluchttheater, Groot Melkhuis, Eendenvoederplaats, Rosarium, Hulstbrug, Willemsbrug, Koeienweide, Vondeltuin en Hek Amstelveenseweg.

  De route loopt over het zuidelijk voetpad, langs de v.m. Opzichterswoning bij de Stadhouderskade.

  Je passeert de uitgang Van Baerlestraat links, loopt onder de Vondelbrug (viaduct) door langs de kiosk “Vondelpark Informatie Punt” en bij de driesprong steek je over naar de ANWB wegwijzer 14841/1 en vervolg je de route links aanhoudend langs de Paviljoenvijver, rechtdoor langs het Vondelplantsoen met het standbeeld Joost van den Vondel over het Vondelpad tot aan een stenen duikerbrug.

  Loop rechtdoor over de Muzenweg, langs ’t Blauwe Theehuis en de Muziektent en houdt rechtsaan over het smalle asfaltpad Muzenveldpad en bij de stenen duikerbrug rechtdoor over de Muzenweg en verder naar de Verlengde Muzenweg.

  Bij de groep moerascipressen ga je linksaf de Julianaweg in en bij de volgende splitsing linksaf het Rosariumpad Zuidzijde in tot aan de Hulstbrug (Rosariumbrugje).

  Dan loop je schuin links aanhoudend het Emmapad op tot de Zuidelijke Hoofdweg en volg je dit voetpad tot de Zocherweg. Bij het zijpad rechts, steek je links de Zocherweg over naar de uitgang Amstelveenseweg.

  Steekt die over en dan loop je verder door de Schinkelhavenstraat, de brug over en dan linksaf over de Sloterkade de route vervolgen naar het Amsterdamse Bos.
Historisch
05-01-2016
  Vanaf de Hein Donnerbrug heb je uitzicht richting het brede monumentale toegangshek Stadhouderskade. Bij de opening van het 1e deel van het park op 15 juni 1865 stond hier een eenvoudig hek. Het hele park is ontworpen door de tuinarchitecten Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul in opdracht van de particuliere parkvereniging en in mei 1864 werd begonnen met de aanleg. Het huidige toegangshek is gemaakt in 1883 door de kunstenaars Alexander Linnemann en Friedrich Schierholz in opdracht van het parkbestuur in relatie tot de “Wereldtentoonstelling op het Museumplein 1883” met de beeltenis van de “Amsterdamse Stedemaagd”. Zij zit hoog op een sokkel en nodigt mensen uit het park te bezoeken met uitgestrekte arm en uitnodigende hand.

De Opzichterswoning werd vrij snel gerealiseerd na de opening van het park en is ontworpen door Jan David Zocher jr. (1791-1870).

  Aan weerzijden van het pad, ter hoogte van de markante Amsterdamsche Huishoudschool (1895) in chaletstijl van architect C. B. P. Meyjes, ligt het kunstwerk “Verandering van richting fase 1” (1982) van Maarten Manson.

  De Vondelbrug is in 1947 geopend. Deze heeft een lange aanleg-geschiedenis achter de rug vanaf circa 1914 toen het Vondelparkbestuur onder voorwaarden accepteerde dat er een viaduct over het park zou worden aangelegd door de gemeente Amsterdam. De bouw startte pas in 1939 naar het ontwerp van Piet Kramer. Vanwege Wereldoorlog 1940-1945 lag het werk stil en in het najaar 1947 werd de brug geopend.
Onder de brug zijn 2 beeltenissen gemaakt door de toenmalige stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die zouden verwijzen naar het toneelspel “Gijsbrecht van Aemstel” van dichter en schrijver, Joost van den Vondel.

  De kiosk Vondelpark Informatie Punt staat hier vanaf 2016, en is dagelijks geopend van april t/m oktober van 10:00 tot 17:00 uur.

  Je steekt de Van Eeghenweg over richting stenen duiker. Rechts staat een replica van de originele Drinkfontein die daar van 1873 tot 1947 heeft gestaan. Deze leverde gratis drinkwater, afkomstig uit de Amsterdamse leidingwaterduinen en was een geschenk van C. P. van Eeghen, de initiatiefnemer om hier een park aan te leggen vanaf 1864. Hier kan je nog steeds gratis een waterflesje vullen of wat drinken.

  Iets teruglopen naar de ANWB paal 14841/1 en de route vervolgen over het Vondelpad. Je kan het monument van Joost van den Vondel (1587-1679) bekijken dat op 18 oktober 1867 werd onthuld en neergezet op een klein stukje gemeentelijke grond, de overige grond was eigendom van de particuliere Vereniging. Het beeld werd ontworpen door Louis Royer en vormgegeven door Jan Stracké. De sokkel met de vier muzen is ontworpen door Pierre Cuypers, die verschillende villa’s in de Vondelstraat ontwierp, de Vondelkerk realiseerde, het Rijksmuseum en het gebouw Centraal Station Amsterdam. De muzen verbeelden de vier dichtvormen van Vondel: het lierdicht, treurdicht en toneelspel, hekeldicht en het heldendicht. De kunstenaar Jan Lauweriks realiseerde de sokkel.

  In 2009, bij de voltooiing van de laatste 10 jaar durende renovatie van het park, is de stenen rand toegevoegd aan het monument met een gedicht van Piet Calis: GEBOREN IN EEN ANDER LAND EN VERVULD VAN GELUK OM DE VRIJHEID DIE HEM IN DEZE BLOEIENDE STAD TEN DEEL IS GEVALLEN, KIJKT DE DICHTER DES VADERLANDS JOOST VAN DEN VONDEL GENIETEND OM ZICH HEEN EN ZINGT HIJ: AAN DE AEMSTEL EN AAN HET IJ, DAAR DOET ZICH HEERLIJK OPEN ZIJ DIE ALS KEIZERIN DE KROON DRAAGT VAN EUROPE: AMSTERDAM. DE GROENE HALSBANDPARKIETEN VAN HEINDE EN VER GEKOMEN, NESTELEN IN DIT PARK, LATEN VOL GEESTDRIFT HUN LOKROEP HOREN EN DANSEN OP DE EINDELOZE RITMES VAN DE LUCHT. EN EEN GEÏNSPIREERDE VONDEL TEKENT OP: AI LAAT ONS BEURTEWIJS DEN TOON DER VOGELEN, VROEG AAN ’T KWINKELEREN, NAVOLGEN, EN ’T GELUID SCHAKEREN, EN STRENGELEN TOT ENE KROON.

  Vervolg het Vondelpad en na de stenen duikerbrug staat links ’t Blauwe Theehuis, een ontwerp van H. A. J. Baanders en Jan Baanders, geopend in 1937. Gebouwd nadat het buffetgebouw met rieten dak in Indische stijl een jaar eerder was afgebrand.

  Rechts staat de Muziektent, een ontwerp van Louis Paul Zocher en in gebruik genomen met een concert op 30 mei 1874. Hier ligt het bekende Vondelpark Openluchttheater waar vanaf mei t/m september gratis concerten worden gegeven van vrijdag t/m zondag.

  Na de Muzenweg, bij de viersprong, zie je het Groot Melkhuis, ooit in 1874 opgezet als boerderij met koeien en dat uitgroeide tot een uitspanning waar je kon rusten en verse melk kon drinken. En dat kan nog steeds en het assortiment is royaal uitgebreid. Achter dit gebouw staat het clubhuis van de tennisvereniging L. T. C. Festina, gebouwd in 1927 en in 2014-2015 is het gebouw aangepast en voorzien van een nieuw rieten dak.

  Vervolg de route rechtdoor en na de stenen duikerbrug ga je linksaf, om de groep moerascipressen heen, de Julianaweg in. Bij de splitsing links aanhouden, daar ligt de Eendenvoederplaats die daar sinds circa 1922 ligt. Loop verder langs het water, de Eendenvijver en aan je rechterkhand ligt het Rosarium uit 1958 met 63 rozenvakken met elk 150 rozen, de laatste 6 jaar onderhouden door vrijwilligers.

  Je komt nu bij de Hulstbrug, zo genoemd door Heimans en Thijsse vanwege de aanwezigheid toen van veel hulst, dat is nu wat minder. De brug is ontworpen door Willem Hamer jr. die ook het grote Paviljoen Vondelpark heeft gebouwd. De brug is in 1879 in gebruik genomen.

  Loop rechtdoor, links aanhouden, over het Emmapad naar de Zuidelijke Hoofdweg. Op dit kruispunt zie je de Willemsbrug (circa 1880) liggen die toegang verschafte vanuit het villawijk Willemspark naar het Vondelpark. Het hoogteverschil tussen de Emmalaan en waar je staat is ongeveer 2,5 meter.

  Je loopt nu langs de Zuidelijke Hoofdweg naar de uitgang Amstelveenseweg. Links voor de uitgang ligt de uitspanning Vondeltuin, open van maart t/m oktober. In 1927 werd hier voor het eerst een “Snoephuisje” gebouwd door architect Baanders en later is dat vervangen door andere gebouwtjes. Het hek bij de uitgang is in de periode 1925-1930 gebouwd naar het ontwerp van architect Michel de Klerk. Dit laatste deel van de route, na de Hulstbrug, was het laatst aangelegde parkdeel dat in 1877 toegankelijk werd vanaf de Amstelveenseweg.

  De route loopt verder naar de Schinkelhavenstraat aan de overkant, de brug over de Schinkel en dan naar links de route vervolgen naar het Amsterdamse Bos.

  In het Amsterdamse Bos aangekomen, bij ANWB wegwijzer Nr. 68988/7, kan je misschien nog net het oorspronkelijk en gerestaureerde beeld zien van de Amsterdamse Stedemaagd, hier omgedoopt tot “Stedenmaagd Amsterdamse Bos” op het kruispunt Koenenkade / Boeierspad, langs de Elektrische Museumtramlijn.

  Het Vondelpark is aangelegd, bebouwd en onderhouden door de particuliere “VEREENIGING TOT AANLEG VAN EEN RIJ- EN WANDELPARK TE AMSTERDAM” van 1864 tot 1954.

Op 6 oktober 1953 werd het Vondelpark overgedragen aan de gemeente Amsterdam, die tot heden eigenaar is.
Natuur
19-11-2015
Info Bomenkaart 

  Raadpleeg de bomenkaart voor de bomen die op de route staan.

  In dit stukje zal ik me beperken tot opmerkelijke bomen op de route zoals de kleine groep moerascipressen ter hoogte van de v.m. Amsterdamsche Huishoudschool, nu Stayokay Hotel Vondelpark, een 100-jarige dubbelbloemige paardenkastanje naast het pad naar de uitgang Van Baerlestraat voor de Vondelbrug.

  Ter hoogte van ’t Blauwe Theehuis staat een 100-jarige gewone plataan middenin de asfaltweg, voorbij de Muziektent, links naast de Muzenveldpad staat een oude Valse Christusdoorn met zeer lange doornen. Vanaf de Eendenvoederplaats heb je uitzicht op de Schapenweide met de ooievaarspaal en net voor de Hulstbrug staat de oudste zomereik van het park met een geschatte leeftijd van 130 jaar. Langs het water staat een 100-jarige moerascipres.

  Op het laatse deel van de route passeer je de Koeienweide, een niet openbaar toegankelijk deel van het park, met een natuurpad.
Dit natuurpad is vernoemd naar C. W. F. Haak, een natuurkenner en tekenaar van het Vondelpark uit de jaren 1957-1965. Dit pad wordt gebruikt voor educatieve activiteiten aan schoolkinderen en andere geïnteresseerden. Meer informatie staat bij de wandelroute 7 Koeienweide. Na de parkuitgang Amstelveenseweg gaat de route rechtdoor en na de brug over de Schinkel linksaf.
Stedemaagd
29-09-2013
Stadhouderskade
Gemeentewapen
10-10-2010
Amsterdamse Stedemaagd
Paviljoen Vondelpark
09-12-2014
Paviljoenvijver
Vier muzen
28-09-2013
Vondelbeeld
Joost van den Vondel
10-03-2015
Vondelplantsoen
Krokussen
11-03-2015
Langs Middenweg
Rosarium
02-07-2015
Rosa 'Eliza'
Rosarium
02-07-2015
Rosa 'Acapella'
Pluim-es
29-04-2014
Fraxinus ornus
Hulstbrug
17-09-2014
Brug gebouwd in 1879
Koeienweide
09-07-2015
Maaien
Zuiderschuitje
14-12-2014
Langs Zuidelijke Hoofdweg

© 2013- · Hans Homburg · 7-01-2024 15:08   Site-overzicht | Privacyverklaring