Muziektent, Vondelpark Openluchttheater, muziek, Orgelpark en ontwikkelingen
26-12-2020
Deze week een nieuwe pagina opgezet over muziek en de beleving daarvan in het Vondelpark met de titel
Muziek & theater

Toegespitst op de prachtige Muziektent die al zoveel jaren niet wordt gebruikt waarvoor deze is opgericht. Circa 30 jaar geleden (1990 opgeleverd) werd de ernstig verwaarloosde Muziektent gerestaureerd door particulier initiatief van de Junior Kamer Amsterdam (JCI Amsterdam), architektenbureau Dik Smeding en 25 sponsors waaronder hoofdsponsor Thijssen Bouw.
Geen idee waarom de eigenaar van deze "muziekparel" vrijwel niets doet met deze Muziektent, naast de beplanting aanbrengen en een incidentele verhuur.

Gelukkig wel een initiatief kort geleden in relatie van het "Buurtbudget Oud-Zuid" van de "Vereniging Vrienden van het Vondelpark" om het juiste gebruik nieuw leven in te blazen, 23-10-2020 goedgekeurd door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid.
Bekijk de pagina in opbouw. Maar nu al wél met het originele programma op de pagina dat ik jaren geleden in mijn handen had: “Inwijding der Muziektent op 30 mei 1874”.
Gebiedsplan 2021 van stadsdeel Zuid voor het gebied Oud-Zuid met daarin het Vondelpark
26-12-2020
Op 5 december 2020 heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid het "Gebiedsplan 2021 voor Oud-Zuid" vastgesteld met daarin 5 punten voor het Vondelpark.
In de afbeelding hierboven zijn de titels weergegeven.
Ik verheug me op de realisatie van deze activiteiten.

Het complete Gebiedsplan met 23 pagina's (download 26-12-2020) kunt u ter informatie vanaf deze plek inzien (pdf)
Gebiedsplan 2021 Oud-Zuid

Het origineel kunt u inzien op de site van de gemeente Amsterdam.
Buiten spelen
24-12-2020
Vandaag een nieuwe pagina gemaakt: Buiten spelen

Een overzicht van alle speelplaatsen en welke speeltoestellen daar zijn te vinden, ook achtergronden.

Zoals op de speelplaats Inimini. Ruim 10 jaar geleden werd hier een bijzondere klimpiramide opgebouw. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar het werd een omvangrijke klus deze reparatie en reconstructie uit te voeren. Een doordacht kunstwerk, ontworpen door architect Aldo van Eyck in 1961.
Geert Lebbing uit Rotterdam heeft zijn tekeningen aan mij toegestuurd die inzicht geven hoe dit speeltoestel in 2008-2009 werd gereconstrueerd, te vinden op de pagina
Buiten spelen
Hieronder het bovenaanzicht van alle 187 zeshoekige 'palen'.
Vaste beplanting Bloemenweg en veel nieuwe rozen
13-12-2020
Eind november werd de tijdelijke eenjarige beplanting en het teveel aan brandnetels langs de Bloemenweg verwijderd. Deze Bloemenweg of het gebied de 'Slurf' ligt tussen de Stadhouderskade en de Vondelbrug.

Plaatsmaken voor een nieuwe bloemrijke vaste beplanting. Parkmedewerkers zijn hiermee intensief bezig geweest in de eerste 2 weken van december 2020. Deze vernieuwing met vaste planten zal in het komend voorjaar een opvallende verrijking zijn voor insecten, wandelaars en fietsers.

Er is gekozen voor een diversiteit van gecultiveerde planten én wilde planten. Een kleurrijk sortiment, aangevuld met verschillende soorten varens en bloemrijke heesters. Naast de verschillende bloeiperiodes het hele jaar door is er ook verschil in de winterperiode; planten die hun blad verliezen maar ook planten die hun blad behouden, een opmerkelijke groene sierwaarde in de winter. Nu zijn de planten nog klein, dat gaan we de komende jaren merken.

Bloembollen

Samen met de bloembollen die in de grasstroken langs de vernieuwde voetpaden (mei 2020) zijn aangebracht, wordt de smalle 'Slurf' vanaf de hoofdingang Stadhouderskade weer een bloemrijke toegangsweg richting het Vondelmonument. In het ronde perk rondom Joost van den Vondel werden in november volgens een patroon heel veel tulpenbollen geplant in relatie tot het Tulpfestival dat 1 april 2021 start, zie de site www.tulpfestival.com

De naam Bloemenweg in de Slurf

Deze smalle toegangsstrook van het Vondelpark heeft al een poosje de naam Slurf, maar in de zestiger jaren kreeg deze weg de toepasselijke naam Bloemenweg van Charles Haak en die heeft dit perceel getekend met alle daar groeiende vaste beplanting.
Zie de pagina over Charles Haak - Kaarten Charles Haak rechts bovenaan. Tik in het vakje 'Zoek op titel' de naam Bloemenweg en alle 12 kaarten van de Bloemenweg worden getoond.

Overzicht plantsoorten die zijn geplant in december 2020

Voor de liefhebbers van planten is bij dit bericht een overzicht van alle soorten beplanting gemaakt die net zijn geplant. Met de Nederlandse- en wetenschappelijke naam met enige uitleg. Zesduizend planten en 49 verschillende soorten. Met dank aan parkbeheer voor het overzicht.

Overzicht nieuwe vaste beplanting Bloemenweg december 2020
Bekijk de PDF met 4 pagina's

Het zal u misschien zijn opgevallen dat het aanbrengen van bloeiende planten al 2 jaar geleden is gestart bij deze hoofdingang en ook elders in het park. Langs de Bloemenweg bloeiden vandaag 13 december ook nog blauwe Ooievaarsbekken, gele Rudbeckia’s en lila Asters.

Rosarium Vondelpark

Ook in het Rosarium zijn op 10 december jongstleden nog 180 nieuwe rozen geplant door parkbeheer en vrijwilligers met de namen ‘Sophia Renaissance’ en ‘Midnight Sun’; dankzij particuliere financiering mogelijk gemaakt!
In november werden al 300 nieuwe rozen geplant met de namen ‘Airbrush’ en ‘Bienenweide Rot’. Op 16 december j.l. werd de laatste inboet van circa 35 rozen geplant waaronder ook de wilde roos Egelantier. In deze rozentuin groeien zo’n 10.000 rozen inclusief de wilde soorten in de rand.

We kunnen het komend voorjaar nog bloemrijker beleven met deze royale aanvulling van nieuwe vaste planten en genieten van de parknatuur in ons uitnodigende Vondelpark.
Ook de herplant van nieuwe bomen is gestart.

Ontspannen in het Vondelpark

Steeds meer mensen bezoeken het park als gevolg van de 'beperkende' maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. Lekker buiten wandelen of sporten in een fraaie groen ademende omgeving met nu zelfs nog bloemen en twitterende vogels, echt een rustgevende verademing!
Hieronder een foto zuidkant Bloemenweg of Slurf naast de v.m. opzichterswoning nr. 1, met de nu nog bloeiende Ooievaarsbek | Geranium 'Rozanne', vorig jaar geplant. Vossiusstraat in de achtergrond.
Klik op foto voor vergroting
Rosarium bijna klaar voor de winter
11-12-2020
Gisteren 10 december is het laatste hele perk met 150 rozen beplant, Rosa 'Sophia Renaisance' en een aanvulling voor het perk met 30 extra rozen Midnight Sun van de kweker Jan Spek Rozen uit Boskoop.

Wat nog resteert is de aanvulling van perken van verschillende rozen om het compleet te maken en dan is het project Rosarium voor dit jaar afgerond.
Koningin Máxima in het Rosarium Winschoten doopt de oranje roos met haar naam op 13 juni 2017
Koningin Máxima opent jaar van de vrijwilliger op 2 december 2020
01-12-2020
Vandaag las ik in dagblad Trouw dat koninging Máxima morgen 2 december het jaar van de vrijwilliger gaat openen via een online talkshow met de naam Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.
In relatie tot rozen en het vrijwilligerswerk in het Rosarium Vondelpark waren Gon en ik aanwezig bij de doop van deze nieuwe roos Koningin Máxima in het 50-jarige Rosarium Winschoten op 13 juni 2017.

Een contrast met het gegeven dat Gon per 1 december en ik een jaar eerder het coördinatiewerk voor het Rosarium Vondelpark hebben beëindigd, na 7 jaar is het mooi geweest en tijd voor nieuwe uitdagingen. We blijven wel betrokken bij het park en het Rosarium, maar vrijwillig op een andere manier
Herfstbladeren
30-11-2020
Tijdens een wandeling vandaag een echte herfstsfeer en toch nog redelijk veel groen blad als je rondkijkt.

Helaas ook nog een dode jonge Plataan opgemerkt aan de noordkant Platanenlaan bij de Saxenburgerstraat, deze boomsoort wordt tegenwoordig Esdoornbladige plataan genoemd.
Een aanvulling getekend op de kaart met kansloze of dode bomen. De circa 160 dode bomen blijven waarschijnlijk nog een poosje (1 of 2 jaar) staan, want dit jaar heb ik geen kapaanvraag gezien.
Het is even wennen deze bomen aan het lot overlaten, maar het kan, te zijner tijd vallen de bomen vanzelf om of worden door storm geveld. Helaas loopt de kwaliteit van het park nogal achteruit.
Bekijk de actuele situatie
30-11-2020 op de
Kaart slechte bomen 2020

Op deze laatste dag van november zijn er nog enkele rozenperken die bloei laten zien, een vrolijk accent. De 190 rozen die nog geplant moeten worden zijn nog niet gearriveerd.

Ben weer wat vaker aan het schilderen, hierboven een blad van een Zomereik en heb nog 3 dingen onderhanden.
Wandelen
23-11-2020
Rondwandeling door het park met mooi weer. Dat doen nu heel veel mensen. Zonnige Paviljoenvijver en bij de ronde bank ingang Roemer Visscherstraat 2 fietsen met bloemen, zie foto beneden.

In het Rosarium bloeien de rozen met de naam Marie Pavié, Diamant en Innocencia nog volop, de mooiste perken in deze tweede helft van de herfst en de geelbloemige Solero valt ook op.
Het werken in de rozentuin door vrijwilligers stagneert omdat de bestelde 190 rozen nog niet zijn ontvangen, overmorgen de laatste vrijwilligersdag...

Vanaf de Vondelbrug t/m de hoofdingang Stadhouderskade staan circa 10 nieuwe boompjes, die horen waarschijnlijk bij het project vernieuwen parkpaden in mei 2020. Vooral bij de hoofdingang staan ze schijnbaar willekeurig geplant en aan de boompalen staan nu veel fietsen, dat maakt het hier helaas wat rommelig terwijl het een weidse toeganspartij was.

Rosa 'Big Purple' uit Nieuw Zeeland
foto 10-11-2020
Seizoen Rosarium 2020 eindigt op 25 november
14-11-2020
Sommige rozen bloeien nog en doen erg hun best, maar de energie wordt nu vooral gestopt in knopvorming nieuw blad, laten groeien van bottels en daardoor vallen de meeste bladeren op de aarde.
Er wordt nog gewerkt t/m woensdag 25 november door vrijwilligers om de perken voor te bereiden voor de winterperiode en er worden nog ca. 170 rozen geplant zodra die geleverd zijn.
Dit jaar heb ik 7 korte impressies geschreven over wat er zoal is gedaan door vrijwilligers en de gemeente.
Het coördinatiewerk van Gon is per komend seizoen overgedragen aan het bestuur Stichting Hart voor het Vondelpark.
Al een jaar geen 'activiteit' kunnen lezen op de nieuwe site van de stichting over het Rosarium, het park of wat de stichting zou hebben gedaan aan haar doelstellingen. Gewoon nooit nieuws. Sociale media zoals twitter en Instagram vond het vorige bestuur heel belangrijk, maar ligt al 2 jaar stil. Gon schreef tot heden jaren lang nieuwtjes vanuit het park op facebook en dat is kort geleden overgedragen.
Ga voor de 7 impressies 2020 naar de pagina Rosarium
Verslag Vondelpark 1889 + tekst Zocher
08-11-2020
Het bestuur van de particuliere “VEREENIGING TOT AANLEG VAN EEN RIJ- EN WANDELPARK TE AMSTERDAM” heeft in haar 90-jarig bestaan veel jaarverslagen gemaakt.
Het VERSLAG 1889, bij het 25-jarig bestaan van het bestuur, een wat uitgebreidere versie waarin ook de mening en advies van de firma ZOCHER werd afgedrukt.

Er is weinig tot niets bewaard gebleven van de ZOCHERS hoe zij het park hebben aangelegd, onderhouden en erover hebben geadviseerd.
Gisteren ontdekte ik in het archief.amsterdam het Verslag Vondelpark 1889 met enig inzicht over hun relatie tot het parkbestuur als aanleggers en adviseurs in een bijzondere bijlage van de firma ZOCHER.
Ga naar de pagina Firma Zocher
en open dit unieke verslag (pdf).
Vernieuwde bank in het Rosarium Vondelpark
05-11-2020
Hij staat wat achteraf, maar in het Rosarium Vondelpark staat de Oprichtersbank, een monument voor de oprichters van het hele Vondelpark.
Ruim 10 jaar geleden grondig en eigentijds hersteld en vernieuwd.
Met dank aan ontwerper Geert Lebbing, kreeg ik 7 pdf's toegezonden over het herstel en de vernieuwing van deze speciale bank, uitgevoerd in de periode 2008-2010.
Alles lezen over dit monument?
Ga naar de pagina
Oprichtersbank-herstel
Tulpenbollen planten en Rozen planten eerste helft november
03-11-2020 | update 09-11-2020
Vandaag gingen de eerste Tulpenbollen de grond in rondom het Vondelmonument. Uitgevoerd volgens een kleur-ontwerp door vrijwilligers en parkbeheer met zon in de ochtend voor het
TULP FESTIVAL 2021
Wil je meewerken? Graag!
Neem dan snel contact op met Groenebuurten
Werken en een thee - koffiepauze, in koppels van 2 aan de slag.
Nieuwe rozen planten
Vandaag zijn 3 rozenperken door parkbeheer voorzien van nieuwe grond en vanaf 9 november a.s. worden 450 rozen geplant.
Wil je meehelpen? Kom in de week vanaf maandag 9 november in de ochtend naar het Rosarium, ook hier thee en koffie aanwezig en rekening houden met de nieuwe coronavoorschriften, max 2 personen op 1,5 m van elkaar en dat wordt met elkaar creatief puzzelen.

Update 09-11-2020
Vandaag met prachtig zonnig herfstweer hebben vrijwilligers én parkbeheer 2 rozenperken beplant in de ochtend. De nieuwe rozen hebben de naam 'Bienenweide Rot' en 'Airbrush'.
Recreantenschade
30-10-2020
Vandaag een nieuwe pagina op de site gezet met tegenzin. Houdt u van het mooie park, bekijk deze pagina dan niet.

Ik geniet gewoon van een liggende Treurwilg met tegenlicht in alle rust, zie foto hierboven, het bovenste deel.

De nieuwe pagina gaat feitelijk over het onderste deel van deze foto en kijkt 9 jaar terug naar recreantenschade of recreantenschande met de thema's
Afval 2011-heden
BBQ 2008-2017
DIXI-toiletten 2012-heden
Nieuw parkmeubilair

Natuurlijk was en is er ook recreanten-plezier, lekker eten, borrelen, gezellig doen en afval niet achteloos achterlaten!

Wil je iets doen aan een betere toekomst van het park, dan is het nuttig om van het verleden te leren. Heel veel mensen weten niet wat er zich in de zwoele avonden en vroege ochtenden heeft afgespeeld in het park en daarom een bizarre terugblik en koude douche wellicht.
Ook een deprimerende klus voor de paar mensen van parkbeheer die deze rotzooi moesten en moeten opruimen voor 10 uur vanaf 6 uur in de ochtend.

De pagina heet Recreantenschade

Het was niet mijn doel om dit onderwerp te fotograferen, maar ik kon er echt niet omheen tijdens mijn vroege wandelingen of ontspannen rondjes joggen.
Ik heb geshockeerde toeristen in de ochtend geproken die met verbijstering en ongeloof de inmense puinhopen zagen in ons rijksmonument.
Ook afgelopen jaren waren er heel slechte ochtenden.
Sterkte wanneer u de pagina bekijkt met meer dan 100 foto's. Onderaan de pagina 4 'groene' tekstblokken met uitleg over de vier onderwerpen.
Eenden in het park
21-10-2020    roberto nawijn
Moedereend met jongen op 12 oktober 2020 gefotografeerd door Roberto Nawijn.
Op de pagina Fotografie mooie beelden van een Buizerd door Kraaien weggejaagd, een IJsvogel en een Kwak, die ik kreeg toegestuurd van Roberto.
Deze pagina is ook aangevuld met nieuwe sfeerbeelden van afgelopen jaren.
Herfstkleuren
21-10-2020
Vandaag een herfstige dag en dat zie je al aan veel bomen. Kleuren en half doorzichtige bomen.
De Amerikaanse amberbomen kleuren erg mooi en ook de Smalbladige essen en de Esdoorns.
Op de foto de Haagbeuken en enkele Goudessen langs de JULIANAWEG.

Tegen de avond al flink wat wind en het bladerdek dwarrelt naar de grond.
Dit is een mooie periode om van te genieten.
Nieuwe bomenkaart Vondelpark 2020
19-10-2020 en update 21-10-2020
Vandaag een vernieuwde bomenkaart gemaakt met een aangepaste selectie bomen en een nieuw lettertype.
Ook de Nederlandse namen zijn geschreven volgens de laatste standaard 2020.
Er staan minder bomen op dan de vorige versie waardoor de leesbaarheid beter is geworden met Nederlandse naam en de wetenschappelijke naam. Met zoekfunctie in de browser.
Ook geschikt voor smartphone, de kaart is te vergroten.
Te zijner tijd volgen updates.

Het is een gecomprimeerd bestand van 400 Kb
Bomenkaart Vondelpark

Afgelopen maanden zijn enkele bomen omgevallen of direct verwijderd. Reden om mijn overzicht van dode en omgevallen bomen aan te vullen.
Deze kaart heeft de naam
Bomen-vellen-kansen-VP

Voor zover ik weet is er nog geen kaplijst 2020 door de gemeente opgesteld en is er geen duidelijk overzicht van herplant vanaf november 2020 of voorjaar 2021.
Zomereik omgevallen
13-10-2020
Enige dagen geleden of iets langer geleden is er helaas weer een oude Zomereik omgevallen met grondkluit. Boomdiameter 61 cm.
De 2e in korte tijd. Aan de kluit zie je een mager wortelgestel. Geen storm of harde wind, maar gebrek aan beworteling en waarschijnlijk veel natte bladeren aan overhangende takken hebben het evenwicht verstoord. Er stonden 4 van deze eiken op een rij langs het TENNISPAD bij de ingang Gerard Brandtstraat met op de hoek de v.m. Parkkerk en nu Orgelpark (link naar website).

De doorsnede van de Zomereik met nr. 520330, volgens de gemeente geplant in 1947.

Opmerkelijk langs dit pad is de opkomende en verspreidende groei van de plant Japanse duizendknoop en dat is niet zo fijn, die hoort actief bestreden te worden door de parkbeheerder.

De foto hieronder laat het viertal Zomereiken zien, precies 5 jaar geleden, de voorste is nu omgevallen, daar zaten twee schilders onbekommerd het landschap te schilderen.
Deze foto uit 2015 komt uit de serie Schilders in het park
Tentoonstelling OPEN over depressiviteit
12-10-2020
Vrijdag 9 oktober 2020 wandelden Gon en ik bij VondelCS en zagen een rij van 15 grote informatieborden met een hoogte van ca. 3 meter staan met indringende zwart-wit portretten en tekst. Aanvankelijk dacht ik van afstand, wat is dát nou?
In ieder geval was er vooraf geen informatie over gegeven of heeft ons niet bereikt. De vrijwilligster in de kiosk, die erop uitkeek, wist er niets van.

De tentoonstelling bleek net geopend te zijn toen we er langs liepen in VondelCS door Achraf El Johari, jongerenburgemeester van Amsterdam, wethouder Simone Kukenheim en staatssecretaris Paul Blokhuis.

Lees en bekijk de foto's op de pagina depressiviteit.

Ook met informatie over de organisatie en hoe hulp kan worden verleent.
Louis Visser - schilder
09-10-2020
Woensdagavond 7 oktober trof ik een schilder aan het werk die het monumentale hek en de Amsterdamse Stedemaagd bij de ingang Stadhouderskade schilderde in de eindfase. We hadden elkaar al eens eerder gesproken, precies 5 jaar geleden en die foto's staan ook in de serie.
Ik mocht enkele foto's nemen en zodoende een portret van Louis gemaakt en de foto's spreken voor zich.

In april 2021 een expositie van Louis Visser te bezichtigen in de Amstelkerk, samen met een collega.

Ook aanleiding om nu een nieuwe pagina te maken met 'Schilders aan het werk' in het park, die ik toevallig ben tegengekomen vanaf 2010.
Enkele schilders hebben hun eindresultaat later opgestuurd en ik heb die opgenomen in de serie. Zie de nieuwe pagina
Schilders in het park
Momenteel nog niet via alle pagina's beschikbaar maar wel via het menu Home / Vondelpark (onder de titel Kunst in het park).
Kaart Vondelpark 2020
05-10-2020
Deze maand een vernieuwde versie van de kaart Vondelpark gemaakt.
Het park en ruime omgeving met weblinken naar horeca en anderen hotspots.
Ook met alle parknamen die Charles Haak heeft bedacht rond 1959.
Enkele bomen met herinnering toegevoegd, waaronder de Amalia-Koningslinde die in 2004 na haar geboorte 7-12-2003 werd geplant.
De kaart is getekend met Adobe Illustrator en bewaard als gecomprimeerde pdf van slechts 490 Kb.

Met onderstaande knop is de kaart Vondelpark (update 16-10-2020) te downloaden en te vergroten.
PDF   

Rosa fedtschenkoana
03-10-2020
Een korte wandeling in de regen door het Vondelpark en even door de rozentuin. 2 wilde rozen in de rand bloeiden vol overtuiging. De Rosa multiflora 'Adenocheata' en op de foto de Rosa fedtschenkoana.
Deze laatstgenoemde roos is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Azië en Noord-West China en is ontdekt door Alexei and Olga Fedtschenko (circa 1871) en genoemd naar de Russische botanicus Olga Fédtchenko.
De takken zijn vol gestekeld met fijne rechte stekels en gebogen stekels. Kan tot 2,5 m hoog worden.
De bladeren zijn opvallen mat grijs-groen. Tussen de 7-9 deelbladeren. De bottels zijn puntig ovaal en helder oranje-rood en bestekeld. Het bijzondere van deze puur witte roos, met een diameter van 5 cm, is dat er herbloei is vanaf mei tot in oktober en die herbloei wordt ook wel remonterend genoemd. Bovendien brengt de bloem sterke geur voort van lijnolie. Insecten bezoeken de bloemen graag, maar het aantal bottels blijft beperkt.
De eigenschappen van deze roos zijn lange tijd gebruikt bij het kweken van herbloeiende gekweekte tuinrozen.

Naar de pagina Wilde rozen
Herfst
26-09-2020
Bij het begin van de herfst tonen de eerste verkleuringen van bladeren het mooist naast het nog overdadige groen.
Ik wandel nu dagelijks in het park en het is echt mooi.
Wuivende boomkruinen in stevige wind, twitterende vogels en blaffende honden.

Eli Heimans kon dat goed typeren en schreef:
"Maar nu regent het een paar keer, er komen stille zonnige dagen en de tjiftjafjes beginnen zoowaar weer te zingen in de hooge iepen.
Het loof verliest zijn strakheid, ’t is of het uit den grooten zomerslaap ontwaakt, en weer in staat is tot werkzaamheid en vervorming."

Een mooi moment om het boekje IN HET VONDELPARK vanaf het hoofdstuk Herfsttinten te lezen.
Het eerste deel van Eli Heimans gaat vooral over het gedrag van bomen en vanaf bladzijde 130 tekst van Jac. P. Thijsse over paddenstoelen, vogels, vlinders, hommels en zijn reis tussen Driebergen en Doorn met de stoomtram.

Gratis download via de boekpagina
In het Vondelpark - 1901
Liefde op bomen
23-09-2020
Een houtige vioolsleutel met initialen gekerft in een nu dode Kaukasische vleugelnoot.
Geluk en pech voor de boom.
Nabij 't Blauwe Theehuis.
In het huis aan huis blad van de gemeente Amsterdam staat een artikel over de 1.753 bomen die vervangen gaan worden in Amsterdam, waarvan circa 50 in het Vondelpark.
Een deel van de dode bomen blijven als ecologische houtopstand staan, een deel is reeds gekapt of staan half afgezaagd in het park.
Het vervangen start vanaf oktober 2020 als het meezit.
Welke bomen worden geplant in het Vondelpark, dat is nog niet bekend.

De natuur staat niet stil en dat geldt zeker voor bomen, want in het Vondelpark staan redelijk veel dode bomen waarvoor nog geen kapvergunning is aangevraagd en waarvoor een herplantplan zou moeten worden opgesteld.
Naast de verschillende noodkappen dit jaar of omgevallen bomen gaat het momenteel om circa 150 bomen die in erg slechte staat verkeren of dood zijn.

Vandaag een aanvulling getekend met kansloze of dode bomen die waarschijnlijk nog een poosje (1 of 2 jaar) blijven staan.
Bekijk de actualiteit op de
Kaart slechte bomen 2020
Herfst - Juan Blanco
22-09-2020
In de avond van 22-09-2020 met de start van de herfst speelde Juan Blanco op zijn harp voor de Muziektent.
Video Hans Homburg 22-09-2020 19:20
IN MEMORIAM
Frans Neuman
29 mei 1961 - 14 september 2020
22-09-2020
Frans Neuman is op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was onze mentor van het Rosarium Vondelpark. Hij heeft veel adviezen gegeven en we hebben veel van hem geleerd en toegepast.

Vanaf 2014 was het bedrijf Belle Epoque Rozenkwekerij en hij nauw betrokken bij de renovatie van het Rosarium, mede op verzoek van de gemeente Amsterdam. Na jaren doorzetten met veel vrijwilligers, de coördinatie verzorgen, is het langzaam maar zeker elk jaar vooruit gegaan en kunnen veel Amsterdammers en toeristen genieten van een aantrekkelijke rozentuin waar zo'n 10.000 rozen groeien en bloeien inclusief een selectie wilde rozen.
Elk jaar bijsturen, beslissingen nemen, nieuwe rozen kiezen, planten, snoeien, voeding geven en schoffelen, een bijna dagelijkse activiteit met medewerking van de gemeente om een mooie rozentuin te kunnen tonen die er al 84 jaar ligt. Bloei vanaf mei t/m november.
Het huidige ontwerp is in 1958 aangelegd en we vierden het 60-jarig jubileum op 1 juni 2018. Frans en Bernadette waren er toen bij met veel rozen en gemaakte boeketten. Met veel genoegen kijken we hierop terug.
Frans is in januari 2019 ziek geworden en na een intensieve behandeling, vechten met zijn optimisme, ging het in de zomer best de goede kant op. Begin 2020 volgde helaas langzaam een verslechtering van zijn gezondheid en op 14 september is Frans vermoeid en in rust overleden.
Lieve Bernadette, Marit, Ivo en Renée en Ole, sterkte met het verwerken van dit verlies.
Gon en Hans Homburg
Herfstkleuren
17-09-2020
Het plantsoen voor de speelplaats Labirint ziet er mooi en kleurrijk uit. Een bijna onopvallend boompje staat aan de rand en kleurt al naar lichtgele herfsttinten en later gaat dat richting rood, het is een Geveerdbladige esdoorn | Acer cissifolium.
Iets verderop naar Stayokay staat nog zo'n boompje rechts van het zijpad. Het heeft 3-tallig blad, grof gezaagd en is tweehuizig; bomen met vrouwelijke bloemen en bomen met mannelijke bloemen. Komt oorspronkelijk uit Japan.

Dit is de periode om goed rond te kijken in het park met de herfstverkleuringen van planten en bomen tot en met begin november.

Helaas ook weer een aanvulling bomen waarmee het slecht gaat of dood zijn. 4 oude bomen. Op het Vondelplantsoen 3 stuks en naast het Blauwe bruggetje.
Bekijk het op de
Kaart slechte bomen 2020 305 Kb
Nederlandse boomnamen 2020
16-09-2020
Op 28-08-2020 is de nieuwe lijst gepresenteerd met de titel Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2020.
De bomenlijst op de site is nu aangepast op deze nieuwe lijst met nogal wat aanpassingen. Zoals bij de boom Acer campestre of voorheen de logische naam Veldesdoorn is nu de voorkeursnaam Spaanse aak gekozen.

In de komende weken verwacht ik een nieuwe Bomenkaart Vondelpark 2020 te kunnen publiceren met de nieuwe schrijfwijze Nederlandse boomnamen 2020 én met nieuwe boomsoorten.
Zomereik omgevallen
12-09-2020 - update 13-09-2020
Gisteravond is deze oude Zomereik omgevallen. Waterspeelplaats nabij de Kattenlaan. Stond hier vanaf 1912. Zwammen aan de voet, en binnenin houtrot, weinig steunwortels en gebrek aan kleinere gezonde wortels.
Volgens de gemeente worden dit soort bomen elk jaar geïnspecteerd en de vraag is dan, wat gebeurt er daarna?

Kaart-update van dode bomen, slechte bomen en ook omgevallen monumenten, op dit moment zo'n 150 stuks, zie
Bomen-vellen-kansen-VP-20200913.pdf 300 Kb.
Laatste aanvulling betreft de vermelding van 4 oude Trompetbomen bij de Vondelbrug en een monumentale Es bij de P.C. Hooftstraat die dit jaar erg snel wordt aangetast door zwammen, helaas een sneller einde van deze boom dan ik had verwacht.
De gemeente is kennelijk door omstandigheden niet in de gelegenheid inhoudelijke informatie te verstrekken over herplant eerder gekapte bomen, kapoverzicht huidige dode en gevaarlijke bomen en de bomen die als noodkap dit jaar zijn weggehaald.
Gewoon rustig afwachten dus. Sommige half afgezaagde bomen zoals een Plataan bij het Paviljoen Vondelpark (VondelCS), afgezaagd op 2 m hoogte (01-2020), wordt al Knotplataan!
Video Zomereik
13-09-2020
In de avond van 11-09-2020 is deze Zomereik gevallen bij windstil weer. Waterspeelplaats bij Kattenlaan.
Boomnr. 519387.
Plantjaar 1912.
Stamdiameter circa 85 cm.

Aan het eind van de video de kruin van de laatste grote Zomereik | Quercus robur op dit waterspeelveld.
Boomnr. 519199 (1955).
Video Hans Homburg 12-09-2020 08:12
Noodkap Populus trichocarpa
10-09-2020
Waarschijnlijk is deze zware Populier vandaag omgezaagd, een Noodkap. Deze imposante Populier stond hier vanaf 1984 en de gelijknamige buurman staat nog kaarsrecht in het veld. Op de net gemaaide grasmat meet ik een stamlengte van circa 20 meter, totaal was deze boom waarschijnlijk 25 m hoog.
Misschien blijft deze boom zo liggen als ecologische boom

In relatief korte tijd gaat het slecht met de bomen in het park, vooral langs de zuidelijke fietsroute.
Vandaag een wandeling gemaakt en de kaart waarop ik de slechte bomen heb aangegeven nog aangevuld en is klaar, een momentopname. Het geeft een beeld van wat er aan de hand is met zo'n 150 bomen.

Kaart als PDF nog te vellen bomen op dit moment met de naam Bomen-vellen-kansen-VP-20200910-w 340 Kb.
2 Witte esdoorns
10-09-2020
Uit de groep van 6 Witte esdoorns zijn er 2 bomen ten prooi gevallen aan te veel zwammen rondom de voet. Is al een poos gaande en ik verwacht dat deze 2 monumenten 'uit het veld moeten worden geruimd' tenzij de gemeente deze wil laten staan als ecologische beschermwaardige houtopstand.
De onderste foto is op 9 september 2020 genomen, klik erop voor een vergroting.
Monumentale Bruine beuk omgezaagd
10-09-2020
Een paar maanden geleden (juni 2020) is deze monumentale Bruine beuk omgezaagd, hij had de bijnaam 'Joost' en een geschatte leeftijd van ruim 100 jaar. Het lijkt erop dat deze hier blijft liggen als 'ecologische boom' (zonder herplant), iets verderop staat een wat dunnere dode Bruine beuk rechtop langs het water dit historische deel van het park te ontsieren (zonder herplant). Alle takken zijn er vanafgezaagd en heeft van de gemeente het kenmerk gekregen van 'ecologische houtopstand'. Naast het Vondelmonument staat ook al een jaar een dode beuk en niet ver van de liggende 'Joost', is een dikke Hollandse linde afgebroken in juni 2019 (geen herplant).
Ondanks de jaarlijkse inspecties worden er meestal plotseling noodkappen uitgevoerd en deze worden niet gepubliceerd.
Vandaag of morgen zal ik m'n bijgewerkte bomenkaart van slechte en dode bomen weer plaatsen, momenteel z'n 140 dode of slechte bomen die waarschijnlijk gewoon blijven staan of plotseling met een noodkap verdwijnen. In het meest gunstige geval worden tussen dit najaar en het komend voorjaar wat bomen herplant voor de serie van ruim 60 bomen die vanaf juni 2019 t/m maart 2020 zijn gekapt. Momenteel nog niet bekend welke en hoeveel bomen er worden herplant. Misschien is het geld op of wordt het uitgegeven aan vernieuwen van kademuren.
Vondelmonument
04-09-2020
Het plantsoen rondom het Vondelmonument ligt er nog prachtig bij en met wat zon vandaag een kleurrijk geheel met veel vlinders. Werd op 9 juni 2020 beplant door het bedrijf Dolmans Landscaping Group.
In oktober wordt alle aanwezige beplanting verwijderd en worden er tulpenbollen geplant. Heel erg duurzaam is dit niet (elk jaar) en de kosten zijn hoog. Bovendien een kaal plantsoen van november tot april. Vaste planten lijkt mij een beter idee...
Nieuwe boomsoort in het park - Bijenboom
03-09-2020
Begin januari 2020 zijn 2 dunne kleine bomen geplant door parkbeheer langs de Paviljoenvijver ten westen van de driesprong langs de fietsroute. In het begin kon ik de soort niet thuisbrengen, de groei kwam langzaam op gang. Met de bladeren en de bloei zo laat in het jaar werd het duidelijk, een Bijenboom | Tetradium daniellii. Familie: Rutaceae - Wijnruitfamilie. Drachtplant voor bijen.
Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-China en Korea. Witte / lichtroze bloemen in pluimen. De bloei loopt nu naar het eind. Vruchten eerst rood daarna roodpurper met zwarte zaden. Deze soort kan 10-12 meter hoog worden. De boom is zeer waarschijnlijk tweehuizig, op de foto 'mannelijke' bloemen.
De boombanden waarmee de 2 bomen zijn geschoord zitten momenteel te strak, komende week worden ze losser gesteld door parkbeheer. Hieronder:
foto bladeren Bijenboom.
Monumentale boom geveld
02-09-2020
Ik dacht dat de monumentale Witte paardenkastanje, op het veld ten westen van 't Blauwe Theehuis, in de regenachtige storm Francis van 26 augustus 2020 omgewaaid was, maar de boom heeft een preventieve NOODKAP ondergaan enkele weken geleden. Stond hier vanaf 1937.
De boom stond al jaren scheef en plotseling dus toch een noodkap.
Rosarium Vondelpark
30-08-2020
Op de laatste warme en zonnige dag in augustus, vrijdag de 21e, een uitgebreid verslag van de grootste rozentuin van Amsterdam en omstreken met circa 10.000 rozen. Dit keer met 80 foto's op deze zomerse dag.
Bezoek de tuin die door vrijwilligers wordt onderhouden en beleef het zelf of bekijk de foto's op de pagina rosarium
Nederlandse namen van cultuurplanten
28-08-2020
Vandaag is de lijst van Nederlandse namen van cultuurgewassen gepresenteerd. Deze bevat bijna 6.700 voorkeursnamen en alternatieve Nederlandse namen van cultuurplanten.
Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen stelden de lijst samen.
Daarbij is een waardevolle bijdrage geleverd door de Nederlandse Dendrologische Vereniging, Vereniging Stadswerk Nederland, Floron en Anthos. Hiervoor is een actieve werkgroep gevormd. Ook is actief samengewerkt met de werkgroep Nederlandse namen voor wilde planten, bestaande uit Nederlandse en Vlaamse specialisten.

Deze publicatie is in PDF-vorm gratis te downloaden. Als u de data wilt gebruiken, vermeldt u als bron 'Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2020'.
Download via de site van Naktuinbouw www.naktuinbouw.nl
Dringen om schaduw in Amsterdam
28-08-2020
In het VNG-magazine van 28-08-2020 een opmerkelijk bericht met bovenstaande titel.
Rozendaal telt 128 bomen per inwoner, in Amsterdam moeten 3 inwoners één boom delen. Blijkt uit cijfers van Adviesbureau Cobra Groeninzicht en het CBS.
Van de vier grote steden heeft Amsterdam het minst aantal bomen per inwoner (0,3, gevolgd door Rotterdam en Den Haag (beide 0,4) en Utrecht (0,5).

In mijn beleving heeft Amsterdam best veel bomen en deze statistiek van VNG, gemaakt via LocalFocus, gaat ergens mank vrees ik. Basisgegevens zijn niet te vinden.

Volgens de gemeente, als alle bomen incl. het Amsterdamse Bos en particulieren terreinen worden meegeteld, betekent dat circa één boom per inwoner.
Bron Amsterdam: maps.amsterdam.nl
bij de toelichting op de kaart.
Rosarium Amstelpark
02-07-2020
Op 2 juli j.l. een bezoek gebracht aan het Rosarium Amstelpark. Dit Rosarium was onderdeel van de Internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade Amsterdam die werd gehouden van 30 maart t/m 1 oktober 1972.
Er werden 160 rozenrassen in evenveel rechthoekige perken getoond. Momenteel groeien er circa 9 rozenrassen onder moeilijke omstandigheden.
Rosarium en kwarktaart
01-07-2020
Vandaag, woensdag 1 juli 2020, even een moment om te genieten van het werk dat door een groep vrijwilligers wordt gedaan in het Rosarium met een 'Zomerse kwarktaart met perzik en nectarine', gebakken door Gon met een dankwoord van haar aan de vrijwilligers en hoe het verder gaat de komende maanden. Ook dank aan degenen die niet mee konden smullen.
Zie de rozentuin op pagina Rosarium

Zomerse kwarktaart met de ingredienten: boter, havermout, gemalen kaneel, kwark, één nectarine, één perzik en verse munt.
Rosarium vol in bloei
27-06-2020
Vandaag zou de opening van het rozenseizoen plaatsvinden, maar werd afgelast i.v.m. de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19.
De rozen hebben het zwaar gehad vanaf januari j.l. maar hebben zich mooi ontplooid en bijna alle perken staan nu vol in bloei.
U kunt een virtuele wandeling maken in de grootste rozentuin van Amsterdam via een serie foto's en drie verslagen lezen of ga zelf eens in dit mooie Rosarium kijken.
Tot en met 25 juni 2020 een serie foto's geplaatst op de pagina Rosarium
Vondeltuin echt bijna klaar
22-06-2020
De opening is al enkele malen uitgesteld, eerst maart, daarna mei, de lente ligt morgen achter ons, dus vanaf morgen wordt het een zomerse voltooiing binnenkort van dit mooie gebouw, feitelijk twee gebouwen.
Op 16 december 2019 werd de eerste paal geslagen, en eind juni is het gebouw helemaal klaar. Vanaf 1 juni j.l. waren bezoekers al welkom op het terras.
De speelplaats is nog niet opgeknapt en rondom de speeltorens staat nog een bouwhek.
Google My Maps Vondelpark weer beschikbaar
21-06-2020
Na vele verzoeken heb ik (Hans Homburg) de interactieve kaart Vondelpark weer beschikbaar gesteld en aangepast op de actualiteit.
Maatregelen gemeente t/m 09-2020 i.v.m. COVID-19:
de 6 hoofdingangen zijn nu met een ZON-symbool aangegeven, die blijven open wanneer de 18 kleine ingangen (vlag-symbool) worden gesloten bij warm weer om drukte in het park te voorkomen.
Zie Google Maps Vondelpark
Kansloze bomen
18-06-2020
Vandaag nog een klein stukje gewandeld in het Vondelpark om de bomen te bekijken in de noord-westkant van het park en in het noorden van het Rosarium.
Helaas 9 bomen erbij sinds dinsdag die het hebben opgegeven en bijgewerkt op mijn kaart van kansloze bomen, nu circa 135 stuks.
Zie de bijgewerkte kaart Kansloze bomen 18-06-2020.
Maatregelen tegen drukte in het Vondelpark van juni t/m september 2020 i.v.m. virus COVID-19
17-06-2020
De gemeente neemt vanaf juni t/m september maatregelen om drukte in het Vondelpark te voorkomen.
Vandaag ontvangen bewoners en ondernemers rondom het park een brief van de gemeente met deze maatregelen, vastgesteld door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
    1. In de weekends worden kleine ingangen afgesloten boven 20°C.

    2. Doordeweeks worden kleine ingangen afgesloten boven 25°C.

    3. Open blijven in Zuid: Stadhouderskade, Van Eeghenstraat, Emmalaan, Amstelveenseweg

    4. Open blijven in West: Vondelstraat, Kattenlaan.

    5. Bij te grote drukte blijven alleen de Stadhouderskade en Amstelveenseweg open, fietsers worden omgeleid.

Ondanks de poging om drukte te voorkomen worden veel bezoekers onaangenaam verrast door deze ingewikkelde temperatuursafhankelijke maatregelen voor 4 maanden.
18 toegangen worden gesloten bij warm weer en 6 blijven open. De ene ingang wel inkomen en een andere uitgang niet kunnen nemen, erg lastig voor wandelaars die ver moeten omlopen. Juist nu het virus steeds minder mensen besmet worden alleen in het Vondelpark deze maatregelen genomen.

Ter verduidelijking de overzichtskaart met de 24 toegangen, klik voor een vergroting op de afbeelding.

Vitaliteit bomen, bloei Rosarium en Vondeltuin
16-06-2020
Twee bomen worden ondersteund door beelden van Anton Kleinsmit, deze Quercus die op 10-12-2014 is geplaatst, ondersteunt een weggezakte Goudes, maar vertoont ook zelf scheuren in zijn hersenpan. Een klein groepje bomen missen vitaliteit en gaan eerder dood dan de bedoeling is. Vandaag een rondje park gelopen en ruwweg staat de teller op 125 stuks die er slecht aan toe zijn of dood en nog niet op een kaplijst staan. Van de ruim 5.000 bomen in het park is dit relatief te overzien. Toch een serieus aandachtspunt om herplant van bomen in gang te zetten voor een beter geheel.
Dit najaar wordt een deel van de bomen (circa 60 stuks) vervangen na de kap in 2019.
Nieuwe kap in 2020 is voor zover ik weet niet gepland en dat is vreemd.
Zie de bijgewerkte kaart Kansloze bomen 16-06-2020.

Het Rosarium Vondelpark is nu echt een bezoek waard, want eerder dan gewoonlijk bloeien de rozen mooier dan voorgaande jaren, een fotoverslag op pagina Rosarium.

De Vondeltuin is open en ziet er al goed uit. De gemeente, die opdrachtgever is, heeft al enkele malen, ook vandaag via twitter, gemeld dat het gebouw klaar is, maar er wordt nog flink gewerkt aan het gebouw zelf en dat zal nog enkle weken duren.
Botanische tekeningen Charles Haak compleet op de site
02-06-2020
De botanische tekeningen uit het Vondelpark, Beatrixpark en enkele uit de Hortus op A5 formaat, 139 tekeningen met vaak uitleg erbij. Potloodtekeningen en enkele zijn ingekleurd.
Op de pagina een zoekfunctie op wetenschappelijke en Nederlandse naam, en een index op alfabet.
Zie Botanische tekeningen
Horeca in het Vondelpark vanaf 1 juni 2020 open
01-06-2020
Als gevolg van de coronacrisis waren de horeca-locaties in heel Nederland vanaf 15 maart 2020 gesloten.
Op 2e Pinksterdag 1 juni met zonnig weer, konden de horeca-locaties weer open, aangepast aan de nieuwe richtlijnen.
De nieuwbouw Vondeltuin met ruim terras deed daar ook aan mee. Het was nog even improviseren, want het gebouw is nog niet helemaal af, er zijn nog enkele weken te gaan (volgens de site van de gemeente Amsterdam d.d. 01-06-2020 is het gebouw al opgeleverd).
Ook de Klimtorens in de speeltuin er naast zijn nog niet klaar voor gebruik, er staan nog hekken omheen.
Naar alle waarschijnlijkheid gaat de kiosk Vondelpark Informatie Punt dit jaar, in verband met de coronacrisis, verlaat open op dinsdag 2 juni 2020.
Rosarium Vondelpark vroeg in bloei
27-05-2020
Dankzij het niet terugsnoeien van de rozen half maart i.v.m. de coronacrisis en het zonnige weer in mei staan veel rozenperken vroeg en vol in bloei.
Op 20 mei 2020 is het vrijwilligerswerk in de rozentuin voorzichtig in gang gezet en in enkele perken groeien de kruiden goed mee met de rozen. Overdags een fijne plek om te genieten van de zon en de omgeving.
Beatrixpark 1961 door Charles Haak staat compleet op de site
16-05-2020
De kaarten en inventarisatie van bomen en heesters van het Beatrixpark 1961 door Charles Haak staat compleet op de site. Oorspronkelijk 2 ordners met een losbladig systeem op A5 formaat, 176 blaadjes.
Zie Beatrixpark 1961
Voetpaden in de Slurf worden vernieuwd
13-05-2020
De kuilerige voetpaden van Gralux tussen de Stadhouderskade en de kiosk na de Vondelbrug worden voorzien van een nieuwe toplaag steenslag met de merknaam Padvast.
Nieuw aangelegd ziet het er goed uit, vooral voor wandelaars. Helaas wordt er zeer veel gefietst op de voetpaden en de eerste beschadigingen zijn al zichtbaar terwijl het werk nog moet worden opgeleverd aan de gemeente. Als 'aannemer' zou ik de schade niet 'gratis' repareren, want fietsen is alleen toegestaan op de asfaltwegen. De gemeente is buitengewoon tolerant en vriendelijk dat je toch gewoon mag en kan fietsen op de voetpaden en dat zie je terug in de kwaliteit van de voetpaden en vaak ook de gazons in het hele park, al vele jaren.
Canadese populieren
03-05-2020
De Delta speelweide is een prachtig stukje van het park en toont de diversiteit van het park. Juwelen van bomen zijn de 4 oude Canadese populieren, één populier staat hier niet in beeld. In de leeftijd van 70 jaar, Op deze weide een aardige diversiteit aan bomen en heesters zoals Dubbelbloemige paardenkastanje, Kersenbomen (nu uitgebloeid), Iepen, Sleedoorn, Rode paardenkastanje, Valse Christusdoorn en Treurwilg.

Op de foto ook een half afgezaagde dikke Canadese populier die daar al jaren staat in de zichtlijn waar ik van gruwel. Er is een steeds sterkere stroming ontstaan bij de gemeente om dode bomen te laten staan en daar het label aan te hangen van 'Ecologische boom'. Hier zou zelfs een aparte 'kapvergunning' voor worden aangevraagd. Het resultaat is dat er geen sprake is van herplant en dat het Vondelpark hierdoor al jaren in kwaliteit achteruit loopt, langszaam maar zeker. Herplant, als het gebeurt, volgt na 2 of 3 jaar na kappen en is nu kennelijk het nieuwe beleid van de gemeente, er waren tijden dat het aansluitend na het vellen van bomen gebeurde.
Ik merkte dat dit fenomeen zich ook gaat verspreiden in Amsterdam, in het Beatrixpark groeit een Kastanjering in een halve cirkel en daar is ook al zo'n boom voorgedragen om een afgezaagde 'Ecologische boom' te worden; een aparte 'kapaanvraag' zou in de maak zijn. In het Vondelpark staan al zo'n 20 van deze dode bomen in allerlei formaten. Herplantplicht zou gelden, maar er wordt geen enkele boom herplant.
Beatrixpark 1961 door Charles Haak
01-05-2020
Nadat Charles Haak het hele Vondelpark had getekend ging hij ook het Beatrixpark bestuderen en tekenen in 1961 en deels in 1962. Ook gaf hij daar rondleidingen.
Een groot deel van zijn werk is nu te zien vanaf de pagina
Beatrixpark 1961
Het Beatrixpark werd opengesteld voor het publiek op 25 mei 1938 en was circa 16 ha groot. Ten behoeve van de Floriade Amsterdam die werd gehouden in de periode 30 maart t/m 1 oktober 1972 (hoofdzakelijk expositie in het Amstelpark en de RAI Amstelhal) werd het Beatrixpark in het oosten hierdoor behoorlijk uitgebreid tot circa 24 ha met o.a. de 'parels' Artsenijhof en het kinderbad.
Bekijk ook zijn werk op de startpagina Vondelpark
Vondeltuin nieuwbouw
25-04-2020
De nieuwbouw Vondeltuin vordert gestaag maar de opening zal nog zeker 8 weken duren schat ik in en een 'gepast feestelijke opening' in een lastige periode 1,5 m afstand maatschappij.

De populaire speeltoren met twee glijbanen nabij de Amstelveenseweg is gerepareerd en is bijna klaar. Waarschijnlijk wordt de speeltuin ook opgeknapt.
Helaas weinig informatie van de gemeente zelf, want volgens de pagina nieuwbouw zou het gebouw eind februari 2020 gereed zijn gekomen.
Wilt u dat volgen op die pagina, ga naar de
Bouwprojecten van de gemeente Amsterdam,
of beter, kom zelf kijken.
Rimpelroos
24-04-2020
De eerste roos die in bloei stond in het Rosarium was de Rimpelroos | Rosa rugosa. Een wilde roos en ook de Rosa hugonis en de Duinroos | Rosa spinosissima bloeiden al aan enkele struiken.
Bij de gecultiveerde rozen zijn dat de 'Just Joey', 'Rhapsody in Blue', 'André le Nôtre', 'Marie Pavié', 'Solero' en de 'Baseball'.
Vondeltoren herbouw
21-04-2020
De populaire speeltoren met twee glijbanen nabij de Amstelveenseweg is gerepareerd en wordt opnieuw opgebouwd, dat zal nog even duren voordat dit gecompliceerde speeltoestel helemaal klaar is.
Samen met het gebouw Vondeltuin dat al flink vorm krijgt wordt dit deel horeca/spelen van het park opgeknapt.
Ook zijn enkele slechte bomen net weggezaagd.
 UPDATE 21-04-2020
Vandaag zijn de standaard maatregelen ter bestrijding van het virus COVID-19 door de regering verlengt van 28 april t/m 19 mei 2020. Met een digitaal scherm wordt bij hoofdingangen informatie gegeven; Blijf binnen! - Houd 1,5 m afstand - Boete € 390,-.
Rosalind has passed away
15-04-2020
Tot het laatst optimistisch gezongen uit haar hart, overleden op 15 april 2020.
Veel meegeholpen in het Rosarium Vondelpark en net een CD met Ierse liederen gemaakt.
Lees en luister het bericht 'Rosalind' op 7 april 2020 van deze pagina of ga naar de pagina
Rosarium Vrijwilligerswerk
op 25 maart 2019.
Meidoorn uit Noord-Amerika
11-04-2020
De Meidoorn | Crataegus coccinea syn. C. pedicellata is niet zo'n bekende boom. Afwijkend blad ten opzichte van de gewone Meidoorns. Staat nu in bloei. In vergelijking met de meest voorkomende Meidoorn, de Eenstijlige meidoorn | Crataegus monogyna is er een duidelijk verschil van blad en afmeting van de bloemen. De Eenstijlige meidoorn heeft bloemen met een diameter van circa 1,5 cm en de C. coccinea heeft bloemen met een diameter tot 2,5 cm. Ze bloeien bijna gelijktijdig, dit jaar een paar weken eerder.
Tekening blad 30-08-2016 H.H.

Lange tijd was de wetenschappelijke naam van deze Meidoorn Crataegus pedicellata en de soortnaam pedicellata verklaarde de groeiwijze in het Latijn; met korte (bloem)stengeltjes en compacte groeiwijze.

Langs het Weidepad naast de Koeienweide staan 10 exemplaren van deze bijzondere soort, een meerstammige kleine boom. Sommige in slechte conditie. Het blad verkleurd in de herfst van groen, oranje naar paars en de rode vruchten zijn peervormig.
Meer foto's over deze kleine boom op pagina fotografie.
Deze 10 bomen zijn helaas niet opgenomen in het bomenbestand van de gemeente Amsterdam, kennelijk geen 'boom' vanwege de dunne stammen. Typisch geval van jammer, past waarschijnlijk niet in het geavanceerde beheersysteem.
Korte parkwandeling
10-04-2020
Na lange tijd weer eens een korte wandeling in het park gemaakt. Bomen worden langzaam groener en verschillende prunussen bloeien nu uitbundig terwijl de eerder zeer opvallende kerspruimen al zijn uitgebloeid. Er staat één soort wit bloeiende kers nu maximaal in bloei, de Zoete kers | Prunus avium, langs het Weidepad of de westkant van de Speelweide, daar staan ook meidoorns in bloei, Crataegus coccinea. Het Gewoon speenkruid | Ficaria verna verna (Ranonkelfamilie) bloeit nu uitbundig op vochthoudende plekken o.a. onder de hoge Moerascipressen bij de Brandbrug, soms samen met het bijna uitgebloeide Klein hoefblad langs de Zochersloot, beide met intens gele bloemen en de Madeliefjes die het hele jaar kunnen bloeien tonen nu hun grootste bloemen. Ook de Europese vogelkers staat in bloei, mooie trossen witte bloempjes. Op de Koeienweide is de bloei van Gewone dotterbloemen | Caltha palustris s. palustris (Ranonkelfamilie) gestart en zijn de Kievitsbloemen in twee kleuren vanaf het pad te zien en de nog bladloze Walnoot midden op de weide.
Met de rozen in het Rosarium gaat het goed, op z'n vroegst gaan we eind april kijken wat we kunnen doen.
Kaart Rosarium Vondelpark niet meer beschikbaar
10-04-2020
 UPDATE 18-04-2020
Vandaag is wederzijds vastgesteld dat mijn bijdrage voor de stichting Hart voor het Vondelpark is beëiendigd en worden mijn foto's en tekeningen niet meer gebruikt.
Het was een mooie tijd.
In overleg hebben we elkaar de vrijheid gegeven om op eigen wijze het park te promoten en er van te genieten.
Vanaf vandaag 10 april 2020 is de interactieve kaart Rosarium Vondelpark die ik als extra service gemaakt had niet meer beschikbaar via Google Maps op vondelpark.com.
De stichting is bezig met het laten maken van een nieuwe site en de interactieve Google Maps kaart Rosarium heb ik van de bestaande site gehaald; geen tijdig antwoord ontvangen om deze kaart te behouden.
Onbenullig voorbeeld van geen tijd hebben bij bestuursleden en mail niet lezen. Misschien komt er een alternatief. Excuus voor het eventuele ongemak.

De kaart was 24.277 maal geraadpleegd en gaf informatie over alle rozenperken (rozen, kweker, land van herkomst, plantdatum en bijzonderheden) en welke perken nog gedoneerd konden worden, inclusief geografische informatie.
Zie ook Rosarium Vondelpark
The Shores of Lough Bran
Rosalind
Een lied uit het hart gezongen door Rosalind Susan George.
De dubuut-CD met 6 liederen werd in februari 2020 gemeld op de Whats-App-Groep Rosarium door haar. Weinig vrijwilligers wisten dat Rosalind, met haar Ierse 'roots' zo mooi kon zingen. Met heel veel plezier heeft ze als vrijwilliger meegeholpen met het onderhoud in het Rosarium.
Na haar lied "The Shores of Lough Bran" een perk rozen in volle bloei voor haar. Dank lieve Rosalind.

Dit lied is ook te beluisteren via YouTube
of het lied Sally Gardens.
Rosalind Susan George

Rosalind in het Rosarium,
zie pagina vrijwilligers
op 25 maart 2019 
07-04-2020
Toeristische kaart Vondelpark Amsterdam niet meer beschikbaar
05-04-2020
Vanaf vandaag 5 april 2020 is de interactieve toeristische kaart van het Vondelpark niet meer beschikbaar via Google Maps.
Misschien heeft u de kaart nog nooit gezien, dan is er niets aan de hand, toch is deze 113.817 maal geraadpleegd.
Deze kaart had ik gemaakt en kwam 22-02-2015 als extra service beschikbaar op de site vondelpark.com en later ook plotseling op andere locaties (ongevraagd) overgenomen zoals op amsterdam.nl al enkele jaren.
Vanaf januari 2019 al is het bestuur van de stichting Hart voor het Vondelpark bezig om haar site aan te passen en te vernieuwen en ik schat zelf in dat deze kaart niet past bij de (onbekende) toekomstige aanpak van het nieuwe concept 2020. Vanwege het uitblijven van een tijdig antwoord naar mij toe heb ik deze kaart verwijderd en geef alle ruimte aan de stichting om haar site naar eigen inzicht vorm en inhoud te geven.
Het was een interressant Google Maps project waar veel tijd in is gestopt om het te maken en bij te houden, ook mooie ervaring. Reden voor mij om deze 'gratis' service vandaag te stoppen. Excuus voor het eventuele ongemak.
Zie pagina Kaart Vondelpark
Nieuwbouw Vondeltuin en jubileumfeest 150 jaar Vondelpark in 2014
30-03-2020
Nieuwbouw horecagebouw Vondeltuin krijgt al vorm, bovenstaande foto is genomen op vrijdag 27 maart 2020.

De geplande feestelijke opening op 23 mei a.s. gaat niet door i.v.m. de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
Pagina van de gemeente Amsterdam over de Nieuwbouw Vondeltuin
Momenteel: "We werken van oktober 2019 tot maart 2020".

Gisteren de pagina over het jubileumfeest 150 jaar Vondelpark aangevuld met het originele programma en een flyer die buurtbewoners rondom het Vondelpark in de brievenbus kregen.
Van beide dagen, 14 en 15 juni 2014 treft u een fotografisch verslag aan op pagina
150 jaar - Vondelpark Festival
Bezoek het Vondelpark voorlopig NIET
23-03-2020
Het is bijna onnatuurlijk wat er gedaan moet worden om de besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Adviezen van de overheid worden niet goed begrepen om minimaal 1,5 meter afstand te bewaren en thuis te blijven als dat kan.
Gewoon besmetting maximaal voorkomen vereist zelfdicsipline, ook richting je medemens. Bezoek het park NIET.

Gedraag je alsof je besmet bent, maar blijf optimistich thuis en gezond!

Het kan, gewoon genieten van kamerplanten, geveltuin, balkon of tuin.
Bijgaand op de foto de bloesem van een Prunus 'Accolade' een mooi soort met gevulde lichtroze geurende bloemen en dit boompje bloeit al vanaf 30 januari j.l. in onze tuin en de eerste rozenknoppen en knoppen van de tulpen hebben zich gemeld.
Lente!
Met hemelse tranen
19-03-2020
Met hemelse tranen
Zoals nu op de bank
Even blijven staan en verwonder u

Dierbaar geluk
Langs de Koningsvijver
Naast het Vondelpark

Om vast te houden
Vaak kijkend naar hun achtertuin
Ineens niet, en nooit meer

In herinnering
Een stil moment naar hen
Rustend op deze uitnodigende bank

Hans Homburg

Schijnaardbei en gevolgen coronavirus
14-03-2020
Vanwege het beperken van het besmettingsgevaar door het coronavirus werd de workshop rozen snoeien vandaag 14 maart 2020 in het Vondelpark afgelast. Komende week wordt gekeken hoe we verder gaan met het vrijwilligerswerk in de rozentuin.
UPDATE 16-03-2020
Het vrijwilligerswerk in het Rosarium en de kiosk VIP zijn opgeschort t/m 06-04-2020.

Wat wel doorgaat is de groei en bloei van de schijnaardbei | Potentilla indica, een stug doorgroeiend en vroeg bloeiende plant in enkele perken en de rand van het Rosarium.
Een bodembedekker en een invasieve exoot oorspronkelijk afkomstig uit Azië, dat wel. Toch laten we deze aarbei binnen de grenzen zijn gang gaan, want mooi is de plant wel. Net zoals de bosaardbei (witte bloemen) en de gekweekte tuinaardbei (witte bloemen) levert de schijnaardbei ook een gelijksoortige rode vrucht, maar deze is waterig en heeft nauwelijks smaak. Onder de bloem zitten 5 puntige kelkblaadjes en net daaronder 5 blaadjes die bijkelk worden genoemd, vrij grote blaadjes met 3-5 lobben.
Naast de schijnaardbei groeien er ook paarse dovenetel | Lamium purpureum en witte dovenetels | Lamium album in de rozenperken en dit jaar proberen we die ook te handhaven voor een kleurig tapijt voor de rozen. In ieder geval ziet het er nu al mooi uit.
Yoshino kers in bloei
12-03-2020
Veel eerder dan gewoon staat de Yoshino kers | Prunus ×yedoensis in bloei. Dit is het enig exemplaar in het Vondelpark en staat in het Rosarium. Dit jaar vroege en schrale bloei vanwege zijn leeftijd en de afgelopen natte tijd. De bloei start lichtroze en daarna witte bloemen. De Yoshino kers is het symbool van zowel de wijk Toshima als de stad Tokio in Japan. De oorsprong ligt in Japan, 1864. Hetzelfde jaar dat begonnen werd met de aanleg van het 'Vondelpark' dat toen de naam Het Nieuwe Park droeg.
Klein hoefblad. Herplant en kappen bomen
11-03-2020
Klein hoefblad is goed aangeslagen langs de Zochersloot bij de Koeienweide, een opvallende plant.

Herplant bomen en kappen
Eergisteren vroeg ik me af of de herplant van bomen dit voorjaar ging plaatsvinden voor de verleende kapvergunning (5 juli 2019) van circa 50 tot 70 bomen. Het wordt duidelijker, herplant uitgesteld naar onbekende datum(?)
In juni 2019 zijn er ook 17 dikke Canadese populieren gekapt en er zouden 10 bomen herplant worden in november 2019. Niet uitgevoerd. Volgens de website gemeente is de nieuwe datum nu oktober 2020, reden onbekend.
In 2020 zou een kapaanvraag worden voorbereid/ingediend voor veel slechte bomen. Momenteel onbekend hoe het er mee staat, laat staan wanneer de herplant wordt uitgevoerd, in beginsel zou dat ook eind 2020 kunnen.
Rustig afwachten wanneer de plannen herplanten en vellen komen dit jaar.
Momenteel wordt er wel uitgebreid onderhoud gepleegd aan de bomen in het park en dat is fijn.

De ooievaars op de Schapenweide zijn al met hun nest bezig en klepperden al op deze zonnige ochtend.
De klokken staan stil
09-03-2020
Veel wijzerplaten en wijzers, de klokken staan stil en deze fiets ook al een poosje. Deze tijdfiets was ook een flowerbikeman als damesfiets.
Staat aan een trompetboom vast bij de Vondelbrug als bezienswaardigheid.

De natuur tikt optimistisch door en je ziet al een waas van groen in het natte park. De fontein bij het Rosarium is al aangezet en ook het onderhoud van de rozentuin door vrijwilligers is op 7 maart 2020 voorzichtig van start gegaan, want de perken zijn nog erg nat.

De nieuwbouw van de Vondeltuin groeit gestaag en de aanliggende speeltoren in de speeltuin is verwijderd. Binnenkort worden er 4 bomen gekapt bij de nieuwbouw die in de weg staan.

Er worden steeds meer “Vogelkasten gemeente Amsterdam” van te opvallend blank hout aan bomen gehangen, ook aan bomen die dit jaar waarschijnlijk gekapt gaan worden.

Vanaf de Stadhouderskade tot aan de Vondelbrug is parkbeheer bezig met een opknapbeurd van het groen en binnenkort waarschijnlijk ook de paden.

Herplant bomen en kappen
Of er bomen herplant worden dit voorjaar 2020 die vorig jaar en afgelopen maanden gekapt zijn? Er kan tot heden geen informatie over gegeven worden door de gemeente.
Ook geen informatie beschikbaar over bomen kappen in 2020, de tijd lijkt stil te staan.
Boom gebroken tijdens storm 16-02-2020 en Boomplantdag op maandag 17-02-2020
17-02-2020
Vanwege de storm van 16 februari 2020 is deze wilg afgebroken. Aan de uitlopende eindtakken te zien waarschijnlijk een bindwilg | Salix alba 'Vitellina'.

Boomplantdag 17-02-2020
Een mooie tak meegenomen en die later in de omgeving van de ingang Van Baerlestraat geplant. Weinig moeite en waarschijnlijk een prima resultaat, geen kosten.

Nationale Boomfeestdag
op 18 maart 2020

Dit wordt de 64e editie. Eind vorig jaar aan de afdeling Groen van de gemeente Amsterdam gevraagd om dit jaar in het Vondelpark mee te doen aan deze Boomfeestdag, de laatste was in 2016.
Het zou worden opgepakt.
Nationale Boomfeestdag
Catalogus 1936 Rozententoonstelling Kleurenpracht 'online'
10-02-2020
Voor liefhebbers van de parkhistorie en van rozen heb ik de volledige Catalogus van de Rozententoonstelling Kleurenpracht II 'online' gezet, zie pagina Rosarium 1936.
Een groots project toen in 1936 met werkverschaffing aan werklozen en medewerking van velen, deze aanleg 84 jaar geleden van het grootste Rosarium van Europa. Ook de 48 advertenties in de catalogus geven een mooi tijdsbeeld.

Bomenkap 2019-2020 en herplant
De uitvoering van bomen kappen is voor een deel uitgevoerd, maar er staan nog steeds 'gevaarlijke dode bomen' in het park, misschien heeft de storm van zondag 9 februari een beetje geholpen.
Omtrent de herplant van bomen (eind 2019 begin 2020) is niets bekend.
Ooit een voorstel gedaan om 10 nieuwe bomen te planten in november 2019 (compensatie van 17 gekapte Canadese populieren) geleverd via parkbeheer op 03-09-2019, heb ik niets meer van gehoord.
Dit was mijn voorstel
Herplant 10 bomen (pdf) met de boomsoorten en de locaties.
Dagkoekoeksbloem
29-01-2020
Vorige week een paar planten bloeiende dagkoekoeksbloem. Normaal is de bloei vanaf mei. Deze bloem in de late middag op de foto, een mannelijke bloem. Een van de weinige planten die tweehuizig is, hier met 'opgerolde' meeldraden.

Wintersnoei in het park
Ik ben vóór snoeien, maar wat er deze week is gebeurd is echt te betreuren. Tussen de Schapenweide en Picassoweide zijn alle kardinaalshoeden en zeker 20 grote wilde rozen weggezaagd, juist die honderden rozenbloemen zijn (waren) bij uitstek voorjaarsvoedsel voor wilde bijen, honingbijen (nieuwe bijenkorf Schapenweide) en andere insecten. Eerst 10 jaar géén onderhoud uitvoeren en nu dit. Alle beschutting en voedsel voor vogels en insecten weg. Het tegenovergestelde van ecologisch beheer. Had een deel van de kardinaalshoeden laten staan (wilde rozen snoei je in de zomer na de bloei) en het gefaseerd uitgevoerd zoals bij deskundig wilgen knotten wordt gedaan, laat ongeveer ¼ tot ½ ongemoeid. Dan hadden wij, maar vooral de insecten, in het voorjaar van prachtige bloeiende wilde rozen en gekleurde mutsen kunnen genieten.
Ook de manier van heesters 'snoeien' is verschrikkelijk uitgevoerd, het is half snoeien, afbreken en gescheurd achterlaten. De enige wollige sneeuwbal in het park is ook weer onogelijk toegetakeld, wat een verarming. Enkele tuinlieden (de gemeente) geven hier wel een heel slecht visitekaartje af in ons rijksmonument.

Website geupgrade
Vanaf 17 december 2019 t/m vandaag technische- en inhoudelijke verbeteringen doorgevoerd in de site. De eerste indruk is dat veel gelijk is gebleven, maar alles is vernieuwd in de nu 76 pagina's.
Ook een site-overzicht gemaakt en daarop staan alle pagina's.
Bomen weggezaagd
11-01-2020
Afgelopen week is gestart met het gedeeltelijk wegzagen van 'onveilige bomen' en er zijn nog wat bomen te gaan. Ook het echt 'vellen' van de houtrestanten zal even duren. Daarna de herplant, die overigens al op gang is gekomen; reeds kennis gemaakt met twee nieuwe bomen.

De uitleg daarover zal binnenkort wel gegeven worden.

 Update 29-01-2020:
Het vellen van dode en gevaarlijke bomen is nog niet afgerond. De informatie op de gemeentekaart 'Vervangen bomen vanuit veiligheid Amsterdam' is niet up-to-date, maanden niet bijgehouden.
Bosuil in schietwilg
10-01-2020
In het boekje 'Houtrot in bomen' pagina 53 staat een toepasselijke tekst in relatie tot dit onderwerp houtrot: "Verder zijn door houtrot ontstane boomholtes essentieel als broedplaats voor vogels (o.a. de bosuil) en als overwinterplaats c.q. verblijfplaats en kraamkamer voor diverse soorten vleermuizen".
Op 8 december 2019 viel deze 75 jaar oude en uitgeholde wilg om, het was vele jaren een uitstekend 'vogelhotel'.
"Leven in en dankzij bomen".
Houtrot in bomen
09-01-2020
Met dank aan de uitgever Bomenstichting en samensteller Hester van Gent kan ik dit leerzame boekje vandaag onder de aandacht brengen als digitale uitgave. Dit compacte boekje had een ringband.
In 2012 een werkexemplaar gescand en opgeknapt.
De pdf is voorzien van de functie tekst zoeken in de browser en met Adobe Acrobat Reader.

Het betreft de hoofdstukken:
1 Inleiding
2 Houtrotzwammen per boomsoort (tabel)
3 Beschrijving van eigenschappen en gevolgen per soort houtrotzwam
4 Enige biologische achtergronden van houtrot en de betekenis daarvan voor de boomverzorger
5 Juridische consequenties van houtrot
6 Begrippen
7 Literatuur
8 Register.

61 pagina's.
Gemaakt voor de boomspecialist én voor mensen die meer over deze materie willen weten!

Kijk eens op de site van de Bomenstichting, u vindt daar een schat aan informatie en u kunt donateur worden!
Klik op de groene knop hieronder voor de download (verkleind bestand) en naar de site Bomenstichting.

Digitale uitgave 2012 - 15 Mb

© Bomenstichting
PDF     Bomenstichting 
Sneeuwklokjes in bloei en voortgang website
02-01-2020
Op verschillende plekken al bloeiende sneeuwklokjes en winterakonieten. De gevallen oude schietwilg werd net voor de jaarwisseling in stukken gezaagd, er wordt een takkenril van gemaakt. Voor de nieuwbouw Vondeltuin is het bouwvakantie. Enkele rozen nog steeds in kleur.

De technische upgrade van de site is nog in volle gang en zal nog enkele weken duren.
Het bekijken van foto's is vernieuwd en dat merk je wanneer je op een foto klikt (hierboven) voor een vergroting: rechtsboven zie je vier kleine iconen.
  'Slideshow' starten en pauzeren,
  'Full screen' instellen of verkleinen en met het knopje
  'Thumbnails' een overzicht van alle foto's tonen rechts in het scherm en daar op klikken.
  'Close' foto sluiten.

Via het toetsenbord met de pijlen rechts en links kan je ook voor- en achteruit foto's bekijken.
Google Maps Vondelpark Amsterdam
01-01-2020
De toeristische kaart Vondelpark Amsterdam heeft per 1 januari 2020 net de grens van 100.000 (honderdduizend) bezoekers overschreden.
Was te vinden op deze site met uitleg op de pagina
Kaart Vondelpark en op de site's van de
gemeente Amsterdam en
vondelpark.com

Publicatie openbaar domein op 27 februari 2015.
Heipalen in het park en nieuwbouw Vondeltuin
18-12-2019
Heipalen voor een gebouwtje? Een nieuw melk-, thee-, of snoephuisje bij de Hulstbrug?

De meest populaire klimattractie voor kinderen, de klauterjungle met het boomkroonpad, is maandag 16 december 2019 zomaar weggezaagd. Er zal wel een goede reden voor zijn geweest.
De beschermwaardige houtopstanden van dit speeltoestel stonden niet op een kaplijst...
Alle stammen hadden vorig jaar nog een betonnen voet gekregen.
De klauterjungle heeft er 9 jaar gestaan.

Het is nu een veilige attractie voor kinderen van 1 tot 5. Alhoewel... Kabouterstoeltjes wanneer ze netjes afgewerkt worden, want momenteel nog wel wat scherpe stameinden. Geen idee wat er nu gaat gebeuren. Hergebruik hout voor de Vondeltuin?

 Update 20-12-2019: bericht van de gemeente dat het speeltoestel in 2020 door eenzelfde soort wordt vervangen.

Heien in de Vondeltuin
Gelijktijdig met de sloop van de klauterjungle zijn er voor het nieuwe horecagebouw Vondeltuin 30 heipalen de grond ingeslagen, het begin is er.
Informatietegel voor Teun de Jager in het Rosarium
11-12-2019
Vanochtend is een informatietegel voor het beeld Teun de Jager geplaatst in het gras. Bij de andere beelden in het park komen eveneens dit soort tegels, een prima actie van de gemeente. Bij het kunstwerk Cascade ligt al zo'n nieuwe tegel.

 Voor het beeld Teun de Jager vindt u een aparte pagina op deze site. Foto's van het beeld, het complete Hildebrandmonument in Haarlem (het gerestaureerde monument werd op de 200e geboortedag van Beets op 13 september 2014 onthuld), foto's van de originele beelden in de beeldentuin van Kasteel Het Nijenhuis (Museum de Fundatie) te Heino, de schrijver Hildebrand (Nicolaas Beets), het boek Camera Obscura en over de maker van dit beeld, professor Jan Bronner.
Hij was hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten Amsterdam van 27-10-1914 tot aan zijn afscheid op 18-07-1947.
Lees het op de pagina Teun de Jager
Oude schietwilg omgevallen
09-12-2019
Gisteren 8 december 2019 is een oude schietwilg omgevallen tegenover de ingang van de Koeienweide. De onderstam was volledig uitgehold en hoofdwortels weggerot. Diameter boom ca. 1,30 m. Heeft nog jaren dienst gedaan als vogelhotel voor Nijlganzen, kauwen, kraaien, bosuilen, gaaien en waarschijnlijk nog meer soorten. Heeft hier ongeveer zo'n 75 jaar gestaan. Mede als gevolg van enige klimop-begroeiing en bovenin nieuwe dikke takken was de boom naar verhouding een beetje topzwaar geworden terwijl de stam onderin verrot en uitgehold was. Stond niet op de kaplijst 2019 en hoeft daar ook niet meer op. De natuur heeft het nu zelf geregeld, alleen herplant op een lijstje zetten en uitvoeren. Er staan nog enkele van deze royaal uitgeholde bomen in het park.

 Wanneer de circa 50 gevaarlijke bomen die op de kaplijst 2019 staan (sinds 5 juli 2019) worden gekapt, is nog niet bekend.
Bloeiende wilde roos en nachtvorst
02-12-2019
Vandaag de eerste nachtvorst achter de rug. IJzige klinkerpaadjes in de rozentuin. Heel veel rozen in het Rosarium zijn nu in rust op enkele na.
Zelfs een wilde roos cultivar die oorspronkelijk uit Japan komt stond vandaag nog mooi in bloei, Rosa multiflora 'Adenochaeta' of met de Japanse naam Rosa 'Tsukushi-ibara', met nog enkele knoppen en veel bottels. Het is een zwak geurende roos. Wordt in Japan ook gebruikt als onderstam voor het kweken van gecultiveerde rozen. Komt van oorsprong uit het zuiden van de Kyushu eilanden en groeit daar in grote aantallen in het wild.
In theorie is de bloei van deze roos vanaf juni en de herbloei tot september, maar deze oude en hoge struiken bloeien al enkele jaren erg lang en trotseert de vrieskou begin december 2019. Is een klimroos die zich in een magnolia omhoog heeft gewerkt.

Zie ook de pagina Wilde rozen en cultivars voor andere foto's van deze roos.

Update: op woensdag 4 december 2019 zijn de laatste rozenperken aangeaard en zijn alle roosnaambordjes schoongemaakt. In de loop van deze maand houden we de rozen met lange takken nog in de gaten en worden die iets lager gesnoeid om te voorkomen dat ze breken als er sneeuw komt. Het was een mooi rozenseizoen! Het hele perk 52 met Rosa 'Marie Pavié' staat nog dapper in bloei en de foto hierboven nog een bloeiende wilde roos.
Laatste rozen geplant seizoen 2019
30-11-2019
Tijdens een prachtige herfstochtend met zonnig tegenlicht deze zaterdag de laatste 100 rozen geplant van dit seizoen 2019 met vrijwilligers van de Stichting Hart voor het Vondelpark.
Totaal 800 nieuwe rozen geplant in november!
Deze keer 3 soorten geplant. Geocculeerde rozen, rozen met eigen (kale)wortel en rozen in potten met eigen wortel, allen van goede kwaliteit.
Een mix van oude en nieuwere soorten. Vooral in de vroege ochtend opstijgende waterdamp, veroorzaakt door de zon. Dat gaf een sfeervol decor bij het werk.

Een fraai silhouet van rozen en bomen op de foto hierboven, zoals de gele treurwilg, Canadese populier, reuzenkornoelje en de sierlijk, grillige krenteboompjes.

De mooie reuzenkornoelje | Cornus controversa heb ik nu ook op de kaart gezet met daarbij een bijzondere Hongaarse roos 'Heilige Elisabeth' van de kweker Gergely Márk die een zeer omvangrijke collectie rozen heeft gekweekt, maar zelf zeven jaar geleden is heengegaan. Dit jaar hebben we 2 van deze bijzondere rozen ontvangen van Ria en Huub van de Stichting Flora St. John voor het Rosarium. De ene roos gaat opgroeien als struikroos en de andere als klimroos.
Op Wikipedia een artikel over deze deskundige rozenkweker Gergely Márk in het Duits.

De huidige situatie Rosarium Vondelpark ligt natuurlijk in het park, vanaf mei-juni is de eerste bloei te bewonderen, maar ook te vinden op de
Kaart Rosarium 2019-2020 (pdf 130 Kb)
Groep drie haagbeuken weggezaagd
29-11-2019
Gisteren kregen we uitleg van de gemeente Amsterdam bij deze 3 bomen dat ze erg instabiel waren geworden en dat de bomen te gevaarlijk werden voor passanten. Vanochtend zijn alle 3 monumentale haagbeuken weggezaagd, een noodmaatregel.

Deze 3 haagbeuken stonden niet op de lopende vergunning vellen van 5 juli 2019 49 bomen en handhaven 21 'ecologisch beheerde bomen'. Er kan snel iets naars gebeuren bij bomen in een jaar. Nog even afwachten wanneer de andere gevaarlijke bomen geveld worden.

 Zie het overzicht update 29-11-2019 te vellen bomen 2019 vanuit de vergunning van 5 juli 2019 en mijn eigen waarneming ter informatie
Overzichttekening vellen 49 bomen 2019.
Boominspectie met uitleg
28-11-2019
Op uitnodiging van dhr. Rocco Piers, lid dagelijks bestuur stadsdeel Zuid, portefeuille openbare ruimte en groen, heeft een groep bewoners uitleg gekregen tussen 14-16 uur hoe er naar bomen wordt gekeken (officiële inspectie door externe deskundige in opdracht van de gemeente Amsterdam) in relatie tot de gezondheid van de bomen en de veiligheid voor mensen. Ook hoe de oudere bomen technisch worden onderzocht (als voorbeeld een oude holle trompetboom bij de Vondelbrug) voordat er een beslissing wordt genomen welke maatregel er intern wordt uitgevoerd, of aan het bestuur gemeente Amsterdam bij vellen bomen. Laten staan en jaarlijks controleren en/of onderhoudsmaatregelen uitvoeren tot en met vellen en herplant. Of in noodgevallen zo snel mogelijk vellen. Na afloop in Stayokay wat drinken en elkaar spreken. Mooie middag, wel regenachtig.

Vellen bomen in 2019
Wanneer de als gevaarlijk getypeerde bomen (circa 49) worden geveld, was nog niet bekend. De vergunning hiervoor is verleend op 5 juli 2019. Welke bomen worden herplant en wanneer was eveneens nog niet bekend.
Van de 17 gekapte Canadese populieren dit voorjaar worden 10 bomen herplant, nog geen informatie beschikbaar wanneer de herplant is.

 In ieder geval wordt binnenkort een haagbeuk cultivar geveld (waarschijnlijk alle drie) waarvan de stamvoet verrot is. Het was een mooie groep van 3 haagbeuken die met kabels aan elkaar waren gekoppeld omdat ze anders 'omvielen'.
Klik op de foto (+) hierboven voor een vergroting.

De foto hierboven van 01-11-2009 toont het mooie herfstbeeld van deze drie bomen die toen ook al met kabels bijeen werden gehouden om ze te 'steunen' en voor de veiligheid voor mensen. Verwijderen nu is helaas onvermijdelijk. Vermoedelijk staan de drie bomen er vanaf 1930!

Op de oude kaarten van Charles Haak uit 1959 stonden ze ook ingetekend, zie het overzicht kaarten C.W.F. Haak, kaartnummer 16.

Staan tegenover het beeld Mama Baranka.

 Zie het overzicht te vellen bomen vanuit de vergunning van 5 juli 2019 en mijn eigen waarneming ter informatie
Overzichttekening vellen 49 bomen 2019.
Wilde rozen in beeld
28-11-2019
Vanochtend de pagina wilde rozen aangevuld met enkele foto's, zie Wilde rozen en cultivars

Omdat de aanwezigheid van wilde rozen in het Rosarium Vondelpark niet zo bekend is, staat op deze site een pagina met de collectie die is te vinden aan de noordkant van het Rosarium, maar in het hele park vindt u een collectie wilde rozen die in bloei een sierraad is voor het park. Vooral witbloemige rozen als zeer omvangrijke struiken. Je moet het zien om het te geloven. De pagina wordt nog aangevuld in de komende maanden.
Wilde rozen bloeien vanaf 2e helft april tot in juni, met subtiele en frisse kleuren en staan bekend om hun geur. Een aanrader om daar eens op te letten, de struiken bloeien meestal eenmalig in het voorjaar.

4 nieuwe rozenperken met 600 top-rozen
21-11-2019
Vanochtend hebben 7 vrijwilligers het 4e rozenperk beplant met Rosa 'Midnight Sun'® van Jan Spek Rozen uit Boskoop, de kleur wordt goudgeel in de loop van juni 2020. Met transporthulp van Parkbeheer die de 150 rozen in pot van de werf naar het Rosarium hebben gebracht. Mooie samenwerking.

Meer weten over het vrijwilligerswerk Rosarium? Kom eens langs.
Tot ziens wellicht!
Excursie veilige bomen Vondelpark
20-11-2019
Op uitnodiging van de gemeente Amsterdam, dhr. Rocco Piers, lid dagelijks bestuur stadsdeel Zuid, portefeuille openbare ruimte en groen, kunt u (belanghebbende rondom het Vondelpark) deelnemen aan een "excursie en informatiemiddag veilige bomen" op donderdag 28 november 2019 van 14:00-16:00 uur.
Verzamellocatie ingang P.C. Hooftstraat 183 bij 'de Roos'. Volgens de uitnodiging worden er 77 bomen vervangen in het Vondelpark in verband met de veiligheid. "Een rondwandeling met een kijkje in de keuken van het werk van onze bomenexperts".
Na de excursie napraten bij het Stayokay Vondelpark.

Wanneer ik het goed begrepen heb is de vergunning om deze onveilige bomen te vellen al definitief en gepubliseerd op 5 juli 2019. Zie mijn bericht Kappen bomen 2019 nieuwe stijl van 03-11-2019.

De foto bij dit bericht laat een taaie Noorse esdoorn zien. Vanuit de takken nog jaarlijks prachtige bloei met gele bloemtrosjes in het voorjaar, ooit, maar in 2018 genadeloos gesnoeid. Deze boom wordt dit jaar helemaal weggehaald, triest voor woorden. Ondanks de mooie uiteenzetting over "ecologisch beheerde bomen" die behouden moeten blijven. Opmerkelijk dat de uitnodiging vanuit stadsdeel Zuid wordt gezonden, terwijl het een kapvergunning betreft van de centrale stad.
Volgens de kaart van de gemeente Amsterdam (vermeld in de uitnodiging) worden alle gevaarlijke 77 bomen geveld, terwijl de vergunning van 5 juli 2019 een ander beeld geeft.
Joost van den Vondel vandaag geboren
17-11-2019
Vandaag is het de geboortedag van Joost van den Vondel, het was in het jaar 1587, 432 jaar geleden. Geboren in Duitsland te Keulen. Hij had Antwerpse ouders en na enkele verhuizingen woonde hij van kindsaf in Amsterdam. Dichter, toneelschrijver en hij had een zijde- en kousenwinkel in de Warmoestraat. Op 18 oktober 1967 werd het grote Vondelmonument onthuld in dit toen jonge park buiten de Singelgracht.
Lees de pagina Vondelmonument

Rosarium Vondelpark vernieuwd

Gisteren hebben we met 10 vrijwilligers 300 rozen geplant. Rosa 'Out of Rosenheim'® en Rosa 'Summer of Love'®. Komende week nog 150 rozen van een nieuw ras met de naam 'Midnight Sun'®, daarna nog 210 rozen verdeeld in 26 perken en tot slot gaan we de rozenstruiken aanaarden ergens begin december.

Wim Pijbes erelid Vondelpark

Volgens een twitter-bericht van Wim Pijbes 2 dagen geleden, is hij trots op "de benoeming als erelid van het Vondelpark". Daar zal zeker een goede reden voor zijn geweest, maar wie de benoeming heeft verricht is momenteel nog niet duidelijk. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het park; misschien dat de burgemeester deze benoeming heeft verricht of een wethouder groen. In ieder geval erg positief.
Nieuwe rozen geplant in het Rosarium
14-11-2019
Vanochtend hebben we met 6 vrijwilligers (Hart voor het Vondelpark) 1 perk met 150 nieuwe rozen geplant in het Rosarium Vondelpark. Een bijzonder ras van Jan Spek Rozen uit Boskoop en deze rozen zijn opgegroeid bij Lakei boomkwekerijen in Lottum Limburg, ook een specialist als rozenkweker.
De roos draagt de naam 'Royal Fairy'® en later deze maand gaan we de roos 'Midnight Sun'® van Jan Spek Rozen planten en 2 soorten van Kordes Rosen (Duitsland).

Zie ook de pagina Rosarium

Nieuwbouw Vondeltuin

De houten heipalen liggen al vanaf de 3e week oktober 2019 op het terrein en de nieuwbouw zal binnenkort wel van start gaan. Op de site van de gemeente Amsterdam is de voortgang van de bouw te volgen via de pagina projecten www.amsterdam.nl/projecten/vondeltuin-nieuwe-horecagelegenheid

Italiaanse aronskelk

In het park waar de bladeren vallen en verdorren groeit ook een 'tegenhanger' uit de grond sinds oktober. Fris jong en met grote puntig generfde bladeren siert deze plant boven de grond;
de Italiaanse aronskelk | Arum italicum.
Kappen bomen 2019 nieuwe stijl
03-11-2019
In het Vondelpark liepen in het voorjaar twee kapaanvragen, beide zijn verleend. Kappen 17 Canadese populieren (gekapt in het voorjaar 2019) en kappen 75 gevaarlijke bomen 2019 (nog niet gekapt op het moment van schrijven).
Naar aanleiding van het bezwaar van de "Vereniging Vrienden van het Vondelpark" op de tweede kapvergunning is de lijst 'te vellen bomen' aangepast door de gemeente Amsterdam. Van de nu 70 te vellen bomen in het Vondelpark hebben 21 bomen de nieuwe status 'ecologisch beheerde boom' gekregen en deze worden niet gekapt.
Deze lijst is op 5 juli 2019 gepubliceerd op de site van Amsterdam. Zie pagina Bekendmakingen

Op de kaart van de gemeente (4-11-2019) is voor deze 'gevaarlijke bomen' nog niets gewijzigd; alle bomen worden geveld, nogal verwarrend.
Zie de link naar deze kaart: Vervangen bomen vanuit veiligheid Amsterdam

Op mijn tekening heb ik de aanpassingen nieuwe kapvergunning van 70 bomen in beeld gebracht.
De te vellen bomen zijn te herkennen aan een grote zwarte stip met wit kruis (49 stuks) en de ecologische boomoverblijfselen met grote zwarte stip (21 stuks) met daarin de letter e, naast de oorspronkelijke kleine zwarte stip.
Het is mijn interpretatie van de gegevens van 5 juli 2019 (gemeente), want op de site van de "Vrienden van het Vondelpark" (met alleen verwijzing naar Het Parool) en de gemeente is geen actuelere informatie te vinden.
Overzichttekening te vellen bomen

Zuinig zijn op bomen en beheren

Natuurlijk kan je niet zuinig genoeg zijn op bomen, maar wanneer je een dode boom rustig wilt laten wegkwijnen en als object voor biodiversiteit wilt gebruiken is dat een prima keus, maar dan mag je dat ook best duidelijk motiveren naar parkbezoekers.
Bij de oorspronkelijke kapvergunning van mei 2019 is daar niet naar gekeken en waren zelfs al gehalveerde bomen opnieuw op deze kaplijst gezet.

Opmerkelijk is, dat er nu 21 van de 70 bomen niet geveld worden, best een hoog percentage. Voor een deel prima, maar voor een ander deel ook heel jammer en soms een onbegrijpelijke keus. In dit park, met de status rijksmonument, mag je verwachten dat het goed onderhouden wordt door de gemeente en dat het karakter, de zichtlijnen en het bosplantsoen netjes in stand worden gehouden en dat dode bomen vervangen worden op ongeveer dezelfde standplaats, een noodzakelijke verjonging van het bomenbestand. Deze verjonging ligt al enige tijd stil terwijl de kwaliteit van veel bomen snel achteruit gaat.

Herplant van te vellen bomen en ecologische bomen

Volgens de aangepaste richtlijn van de gemeente Amsterdam d.d. 08-05-2019 (zie bovenstaande link Bekendmakingen) in relatie tot de 'ecologisch beheerde bomen' staat geschreven: "De bomen blijven zo lang mogelijk behouden maar worden wel vervangen voor een jonge levende boom". Alleen is niet duidelijk wanneer er een nieuwe boom wordt herplant. Verder ontbreekt het aan een bekendmaking van plannen voor herplant, welke soort, waar en wanneer.

Zeker nog 100 extra kansloze bomen op dit moment

Op mijn tekening heb ik in mei 2019 nog een overzicht van meer dan 100 kansloze bomen gezet (blauwe stip) en in de tussentijd zijn er slechte bomen bijgekomen (nog niet op kaart) ook nogal wat bomen omgewaaid. Erg vervelend, maar het is de realiteit. Er staan gelukkig nog veel bomen in het park waarvan je vrolijk wordt, maar laten we zorgen dat het méér de goede kant opgaat.
Aquarel herfstblad rode esdoorn
13-10-2019
Met het regenachtige weer merk je goed dat de herfst om zich heen grijpt. Natte bladeren vallen makkelijk op de grond. Naast de klassieke herfstkleurbomen zoals de amberboom verkleurt de rode esdoorn ook heel mooi. Er staan enkele kleine bomen van deze soort in het Vondelpark, in de omgeving van de ingang Koninginneweg. Deze maand weer wat meer geschilderd en deze bladeren op pagina Dagblaadje gezet, met de kleuren die ik voor dit herfstblad heb gebruikt.

In de 2e week van oktober meegedaan aan een ballotage van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland met 2 zwart/wit tekeningen en een herfstblad van een gewone plataan en ben daar goed doorheen gekomen. Ook een stimulans om wat meer te gaan schilderen, zoals dit herfstblad hierboven van een rode esdoorn.

Het 2e cursusjaar 'B - Practische Dendrologie' bij de Nederlandse Dendrologische Vereniging heb ik op 10 oktober 2019 afgesloten met een getuigschrift. Dit jaar was de cursuslocatie in Rotterdam, Trompenburg Arboretum, voor de liefhebbers van planten en bomen echt een bezoek waard, gratis te bezoeken met een Museumkaart, zie Trompenburg Arboretum
Natuurpad op Koeienweide 10 jaar
03-10-2019
Op zondag 27 september 2009 werd het natuurpad C.W.F. Haak (Charles Haak) voor geopend verklaard. Bedoeld voor educatieve rondleidingen, vooral voor kinderen.
Daniel Kropveld heeft hierover op zijn site een verslag staan, www.hetvondelpark.net

Parkbeheer van de gemeente Amsterdam beheert de weide met hulp van vrijwilligers via de groep Groene Buurten van de Stichting SOOZ www.groenebuurten.nl

Na 10 jaar is er wel wat veranderd.
Van een weidegebied met bijhorende planten is er een grote diversiteit ontstaan op natuurlijke wijze maar ook door zaaien en aanplanten. De aangeplante rietkraag in het zuiden is uitgegroeid tot een dichte begroeiing die circa 40 meter breed is (in 2013 4 m breed). De weide is 125 m breed en dit riet zal steeds meer gaan overheersen en andere planten zullen hierdoor verdwijnen, de natuur lost het zelf op. Ondanks het gedeeltelijk maaien van het gebied en het C.W.F. Haakpad zal het riet het winnen en de hele 'weide' veroveren en dat is wel jammer.

Het rustieke hekwerk op de weide is voor een groot deel helemaal vergaan (wordt niet hersteld) en het houten toegangshek is een gevaarlijk bouwval. Het toont, dat ook natuurlijke materialen onderhouden moeten worden. De situatie is 'onwaardig' voor dit 10-jarig natuurpad, in dit rijksmonument Vondelpark.

In ieder geval blijft het een 'spannend' gebied waar het riet een hoogte van 3 m bereikt.

Meer over de Koeienweide staat op deze site vanaf 2013, zie de pagina's Koeienweide

Meer over Charles Haak op de pagina C.W.F. Haak
Snoephuisje 1927 - Vondeltuin
02-10-2019
Toen het Vondelpark eigendom was van de 'Vereeniging tot aanleg van een rij- en wandelpark te Amsterdam' (1864-1953), kreeg het architektenbureau Baanders de opdracht om een Snoephuisje bij de Amstelveenseweg te bouwen. Het ontwerp werd tussen eind 1926 en 2 februari 1927 gemaakt (zie tekening hierboven) en het werd in 1927 gerealiseerd.

Werkmanshuisje

PDF - Werkmanshuisje, Snoephuisje en de speelplaats - tekening van H.A.J. Baanders en Jan Baanders Architecten d.d. 22 oktober 1929

In een latere fase (1929) werd op het terrein een Werkmanshuisje aan de rand van het Vondelpark toegevoegd met privaten, een urinoir en toilet en tot slot werd de grote speelplaats met zandbak in 1931 gerealiseerd. Een rustig en afgewogen plan dat in vrij korte tijd werd gerealiseerd en gefinancierd werd door de 'Vereeniging'. Het huidige huisje (verbouwd) met rieten dak wordt binnenkort (2019-2020) ook gerenoveerd in relatie tot de geplande nieuwbouw van DOOR architecten.

Buffetgebouw 1928-1936 In diezelfde periode (1927-1929) ontwierpen de gebroeders Baanders ook een nieuw en groot houten Buffetgebouw of theehuis met rieten dak (Indische stijl) dat in 1928 werd gerealiseerd, op de plek van een kleiner theehuis dat werd gesloopt. Dit prachtige horecagebouw werd door onbekenden op 29 juni 1936 in brand gestoken. Op deze plek werd toen, in opdracht van de 'Vereniging' door de gebroeders Baanders het huidige ronde Blauwe Theehuis ontworpen en gebouwd met een moderne uitstraling. Gebouwd van beton, staal en glas dat in 1937 in gebruik werd genomen.


Update: Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid maakt 'Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Vondelpark 7' bekend op 26 september 2019, voor het bouwen van een horecapaviljoen in het Vondelpark. De beslistermijn is voor 6 weken verlengd. (Tot 7 november 2019)
Nieuwbouw Vondeltuin 2019-2020
17-09-2019
Update: op 21 oktober 2019 is de omgevingsvergunning verleend voor het slopen van de tijdelijke gebouwen en het bouwen van een paviljoen met bestemming horeca.

Maandagavond 16 september 2016 was een inloopavond georganiseerd om het nieuwbouwplan in de Vondeltuin toe te lichten. Naast de huidige toegangspoort wordt een geheel nieuw gebouw opgericht, op de plek waar ooit het oorspronkelijke snoephuisje heeft gestaan (vanaf 1927) en dat werd ook wel het Pannenkoekenhuis Vondel (1988) genoemd.

Beganegrond en een laag daarboven, afgerond met een dak dat niet van riet is gemaakt, ca. 6,5 m hoog. Het plan is nog niet vrijgegeven voor publicatie, maar de eerste indruk is goed. Ook het oorspronkelijke werkmanshuisje, het huidige gebouw met rieten dak, wordt opgeknapt en krijgt een andere functie.

De werkzaamheden van afbraak huidige tijdelijke gebouwen, nieuwbouw en opknapbeurt gehele terrein (waarschijnlijk inclusief de speelplaats met groeninrichting) is gepland in de periode dat de Vondeltuin is gesloten, van oktober t/m februari 2020.

Het ziet er naar uit dat het terras iets wordt uitgebreid in oostelijke richting. Na de opening van de hernieuwde Vondeltuin als geheel, blijft het horecagebouw waarschijnlijk ook in de herfst en winter open.
Nieuwbouw in de Vondeltuin?
09-09-2019
Update 17-09-2019: Inloopavond over de Vondeltuin op maandag 16 september 2019 is geweest, zie bekendmaking gemeente Amsterdam

Op 26 april 2011 ging het horecagebouwtje met rieten dak in de Vondeltuin helaas in vlammen op en er werd een tijdelijk gebouwtje opgericht. Acht jaar later (25 juni 2019) stond op de site 'inzuid' een artikel vanuit Citynieuws met de titel:
"Vondeltuin Vondelpark geheel vernieuwd."
Alsof de nieuwbouw al gerealiseerd was.

De beoogde vernieuwing en verandering van deze locatie kent een behoorlijk lang traject. Al vanaf 2002 waren gemeente en exploitant (sinds 1999) in overleg om er een 'eigentijds' gebouwtje te realiseren of juist de oorspronkelijke bebouwing te handhaven.
In 2013 heeft de gemeente een notitie haalbaarheidsonderzoek gemaakt. Het is daarna lang stil gebleven in relatie tot de veranderingen. De gemeente is met dit 'project' nu ongeveer 17 jaar bezig geweest en het lijkt erop dat er nu iets nieuws komt. De opening van de vernieuwde Vondeltuin is vóór het voorjaar 2020 gepland.

Na de gemeentelijke aanbesteding is 'DOOR architecten' gekozen om een nieuw horecagebouwtje te realiseren binnen het totaalbedrag van €700.000 waarin is begrepen: demontage tijdelijk bebouwing, ontwerp en realisatie Vondeltuin, 15 jaar onderhoud en vernieuwen buitenruimte.
De gemeente heeft de 3 gegadigden in een Circulaire Inschrijving Vondeltuin 31 mei 2019 (pdf) vermeld en schreef daarin dat de opdracht was gegund aan de combinatie met DOOR architecten, Smartland landschapsarchitecten en firma De Nijs als aannemer.

DOOR architecten omschrijft de nieuwbouw als volgt: "Het Vondeltuinpaviljoen is ontworpen in lijn met de ontwerpfilosofie en -historie van het Vondelpark. De nieuwe Vondeltuin moet straks de verbinding vormen tussen het Werkmanshuisje (in Indonesische Batak-stijl) en de rest van het Vondelpark (Engelse landschapsstijl). Voor de realisatie wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals aarde, hout, riet en wilgen, die waar mogelijk uit het Vondelpark zelf afkomstig zullen zijn."

Op de site van DOOR Architecten staat een pagina over de vernieuwing van de Vondeltuin www.doorarchitecten.nl/project28

Er is een artistieke impressie geschetst, maar het ontwerp moet nog gemaakt worden. Zo staat er op de site (09-09-2019): "DOOR mag een circulair horecapaviljoen ontwerpen voor De Vondeltuin in Amsterdam! Deze prachtige locatie wordt omsloten door weelderig groen, een beetje zoals een oesterschelp een parel omhult. De spullen in de binnenwereld hebben echter hun beste tijd wel gehad. Voor een oester is afval echter het begin van iets nieuws: het vormen van een kostbaar juweel. Vandaar dat juist dit ‘afval’ de basis is voor ons ontwerp. Samen met andere reststromen uit de omgeving maken we een nieuwe parel voor het Vondelpark!"

Op 26 juli 2019 is de omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Amsterdam voor het bouwen van het horecagebouwtje en bekend gemaakt op 7 augustus 2019.

Ik ben benieuwd hoe dit horecagebouwtje wordt vormgegeven en gerealiseerd wordt.
Wintervoorbereiding rozen
05-09-2019
De rozentuin in het Vondelpark staat nog prima in bloei. Met een beetje onderhoud per dag blijft het netjes en kunnen we genieten van de bloei t/m november.
Het is nog zomer, de herfst moet nog beginnen, maar op de achtergrond zijn we bezig met de verzorging van de rozen richting de winter.

Vanaf de 2e helft september gaan we een kleine hoeveelheid kalium aan de grond toevoegen in de vorm van korrels en in de maand november gaan we de struiken aanaarden ter bescherming tegen de winterkou.
Meehelpen in het Rosarium?
28-08-2019
Het Rosarium Vondelpark wordt al 6 jaar onderhouden door een groepje vrijwilligers om deze mooie rozentuin in stand te houden én te vernieuwen.
Vooral bij een rozentuin geldt: vele handen maken het werk licht, eenvoudig en gezellig.

De rozentuin ligt er prima bij en er is dagelijks werk te doen. Tot eind september is het vooral de perken netjes bijhouden en wat schoffelen. Vanaf begin oktober gaan we ons bezighouden met het bijplanten in de perken en de vernieuwing van 4 perken. We gaan ruim 800 rozen planten en de tuin klaarmaken voor de winterperiode, we werken tot eind november in de tuin.

Wil je ontspannen meewerken en ervaring opdoen met rozen, dan kan je je aansluiten op momenten dat het jouw uitkomt.

Kom in de ochtend vanaf 9 tot 12 uur van maandag t/m zaterdag langs in het Rosarium en we geven je informatie over dit gezonde vrijwilligerswerk.
Gon en Hans Homburg.
Kaart Vondelpark - Google
26-08-2019
Kaart van het Vondelpark met uitleg over weides, ooievaarsnest, bijenkorf honingbijen, speelplaatsen, drinkfonteinen, monumenten, kunstwerken, horeca, 24 parktoegangen, bruggen, cultuur, Rosarium, Vondelpark Informatie Punt en historische gebouwen.

Deze kaart heb ik op 27 februari 2015 gemaakt en bijgehouden en heeft al meer dan 72.897 bezoekers getrokken op het moment van schrijven. Staat al enkele jaren op vondelpark.com en een jaar op de site amsterdam.nl en ontbrak op m'n eigen site.

Sinds vandaag toegevoegd aan de pagina Kaart Vondelpark.

Laatste update 23-08-2019: nieuwe bijenkorf Schapenweide en Monument Veteranen op Vondelplantsoen toegevoegd met informatie.

Klik op het rechter symbool in de titelbalk voor een vergroting. De optie vergroten werkt op een computer, maar helaas (nog) niet op een smartphone, de kaart kan niet worden geladen...

Gemaakt door Hans Homburg.


Twee maanden geleden schreef ik (zie hieronder) dat de 5 kleine informatieborden al 14 maanden leeg stonden. Het record staat op 16 maanden, de informatie over het park hangt er nu in.
Maar nog steeds volhardend dat het Vondelpark in 1864 is geopend terwijl het 1865 is geweest. Helaas ontbreekt de historische kennis bij degenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van deze poster, al vele jaren wordt dit volgehouden of gedachtenloos gekopieerd.

Op bovenstaande kaart die de Gemeente Amsterdam hanteert voor het Vondelpark (zonder te vragen aan mij of dat OK was), staat bij de ingang Stadhouderskade, dat het eerste deel van het park hier geopend werd op 15 juni 1865.
Europese hoornaar
15-08-2019
Vanaf het voorjaar 2019 was het duidelijk, de Europese hoornaar | Vespa crabro, woont in het Vondelpark.
Op 23 april 2019 liep er een koningin uit de schaftwagen van de vrijwilligers Hart voor het Vondelpark op de werf en het maken van een nest in een treurwilg naast de Schapenweide volgde of was al aanwezig. De lengte tussen achterpoot en antenne is 40 mm, dus een opvallend insect met een reputatie om rekening mee te houden. Kom vooral niet te dicht bij het nest, want dat wordt vanzelfsprekend goed verdedigd, de hoornaars vliegen af en aan, hebben goede ogen en een pittige angel.

Informatie over de nieuwe bijenkorf met Nederlandse honingbijen, de wilde bijen (solitaire bijen) en de reuzenwesp de hoornaar vindt u op de pagina Koeienweide 2019
Nieuwe bijenkorf Schapenweide
27-06-2019
Gisteren werd de laatste hand gelegd aan de stevige en ambachtelijke constructie van de bijenkorf en het honingbijenvolk nam haar intrek. Vandaag, donderdag 27 juni, een ijverige drukte en een blije Nicole de Rop, ecologisch beheerder in het Vondelpark.

De honingbijen oogsten nectar en stuifmeel, maken honing voor de winter en er komt geen imker aan te pas die de honing inneemt. De honing blijft als voedsel voor de honingbijen, een natuurlijke cyclus.

Meer informatie en foto's op de pagina Koeienweide 2019

Over de nieuwe bijenkorf en de honingbijen een artikel geschreven in het blad De Groenbewuste Amsterdammer van het IVN, in het herfstnummer 2019 of op deze bijlage op 3 pagina's A4
Uitleg over deze bijenkorf
Roos van het Vondelpark 2019
25-06-2019

Rosa 'Rhapsody in Blue'

Tijdens de Opening van het Rozenseizoen 2019 in het Rosarium Vondelpark kreeg de Rosa 'Rhapsody in Blue' in de kleur blauwviolet met wittige 'nagel' en gele meeldraden en stempel, de 1e publieksprijs en de Geurprijs.
Het was een prachtige zonnige dag tijdens de Opening van het Rozenseizoen waarbij ook het nieuwe informatiebord werd onthuld door Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij te Aalsmeer.
Rozenkeuring 22 juni 2019
19-06-2019

1e rozenkeuring door het publiek

Tijdens de Opening van het Rozenseizoen in het Rosarium Vondelpark kunnen bezoekers de rozen 'keuren'. Het perk met de mooiste rozen krijgt de titel Roos van het Vondelpark. Daarnaast nog een 2e en 3e prijs en de Geurprijs.
De keuringsformulieren liggen bij de organisatie en er is gelegenheid om vanaf 10:30 t/m 14:30 uu te gaan keuren.
Om 15:00 uur maakt de JURY bekend wie de prijswinnaars zijn tijdens de afsluitende borrel.
Doe mee en geniet van de grootste rozentuin van Amsterdam.
HET NIEUWE PARK is een feit
14-06-2019

14 juni 1865 voor donateurs
15 juni 1865 open voor het publiek

In slechts 13 maanden werd circa 10 ha moerassig weiland getransformeerd in een landschappelijk park. Georganiseerd door het parkbestuur, ontworpen en gerealiseerd door de ervaren tuin- en landschapsarchitecten J.D. Zocher jr. en zijn zoon L.P. Zocher. Een bijna onmogelijke opgaaf werd met onophoudelijk doorzetten volbracht en de openstelling van dit eerste parkdeel was een feest voor het bestuur, donateurs en het publiek.

Het Nieuwe Park werd een dag later op 15 juni opengesteld voor het publiek met een eenvoudig reglement voor de toegang tot het Nieuwe Park.

Opening Het Nieuwe Park 15 juni 1865

Het Nieuwe Park in 1865
Opening Rozenseizoen 22 juni 2019
14-06-2019

Rosarium Vondelpark in bloei

Sinds deze maand staat er een informatiebord in het Rosarium om bezoekers te informeren over deze bloemrijke parel. Veel mensen weten niet dat er al sinds 1936 een prachtige rozentuin ligt, toen de grootste van Nederland.
In 1958 werd het huidige ontwerp gerealiseerd en dat ligt er nu ruim 60 jaar, momenteel met 9.500 rozen.
Sinds 2014 wordt deze rozentuin onderhouden door vrijwilligers via de Stichting Hart voor het Vondelpark, samen met parkbeheer. Het werk omvat rustig schoffelen, voorjaarssnoei, nieuwe rozen planten, voeding geven en ander werk.

Als actualiteit wordt de Opening van het Rozenseizoen op zaterdag 22 juni gehouden van 10:30 t/m 15:00 uur met o.a. een Rozenkeuring door bezoekers met de verkiezing Roos van het Vondelpark, en u kunt Vondelparkrozen aanschaffen. Iedereen is welkom!
De vernieuwde informatieposter wordt komende week opgehangen en onthuld.

Meer informatie op de pagina Rosarium
Informatieborden 14 maanden leeg
14-06-2019

Informatie over bomen kappen?

Naar aanleiding van het kappen van dikke Canadese populieren en andere bomen vanaf dinsdag 11 juni 2019, vragen bezoekers zich af wat de reden is van dit kappen.
Is er relatie met de stormachtige periode begin deze maand, of zijn deze bomen ziek? Worden er nog meer bomen gekapt? Logische vragen die ik hoor als ik in het park wandel. Ik heb enkele vragen gesteld aan de gemeentelijke afdeling die over deze bomenkap gaat.
Wordt er nagedacht over het aspect groeiplek, loopt er onderzoek naar de groeiplek voor bomen in Gralux-verharding of is er al een oplossing bedacht? Binnenkort hoop ik antwoord te krijgen met de wetenschap dat het nu een heel drukke periode is na een storm over heel Amsterdam.

De laatste versie overzicht kappen bomen
PDF  270 Kb (wijz. 12-06-2019)
Een puur informatieve kaart.

Foto's zijn te zien op de pagina Storm

Bomenkap in informatieborden?

Ik heb er geen verklaring voor waarom er over dit onderwerp niet vooraf geïnformeerd wordt naar bezoekers van dit park, terwijl de faciliteiten wel beschikbaar zijn, zoals de gemeentelijke website www.vondelpark.nl of de nieuwe kleine informatieborden in het Vondelpark.
De 5 nieuwe informatieborden bij de ingangen Amstelveenseweg/Zocherstraat, Rijtuigenhof, Vondelkerk, Van Baerlestraat oostzijde en bij de Emmalaan staan al 14 maanden doelloos leeg, terwijl je bezoekers hiermee handig kan informeren over wat er nu gaande is m.b.t. de kap van bomen of andere nuttige informatie, bijvoorbeeld over het niet meer verstrekken van hondenpoepzakjes of iets over de natuur.

Hondenpoepzakjes worden niet meer verstrekt

Steeds meer mensen hebben vragen over de lege dispensers van hondenpoepzakjes, die blijven sinds deze maand leeg. Het gemeentebestuur zou vorig jaar al besloten hebben om die per januari 2019 niet meer te verstrekken als bezuinigingsmaatregel. Ooit misschien gecommuniceerd ergens, maar het staat nu nergens en mensen wachten totdat de dispensers weer gevuld worden, raken ontstemd dat dit niet gebeurd en ruimen geen poep meer op in het slechtste geval. De medewerkers van parkbeheer krijgen de klachten terwijl het stadsdeelbestuur Zuid dit opmerkelijke besluit heeft genomen. Op de grote informatieborden bij de hoofdingangen staat zwart op wit dat deze hondenpoepzakjes wél gratis verstrekt worden en dat is dan wel vreemd.

Kansenkaart Vondelpark

Misschien is dit onderwerp wel iets te specifiek voor zo’n informatiebord, maar je kan bezoekers ook eens informeren over de stand van de Kansenkaart Vondelpark, vastgesteld op 26 september 2018 met medewerking van heel veel partijen die actief zijn in het park. Daar staan best wel dingen op die in 2019 gerealiseerd zouden worden en ik vraag me af hoe het daar mee staat. Op de Kansenkaart zelf staat sinds 26 september 2018 ook het onderwerp: GEBRUIK INFORMATIEBORDEN, maar sinds april 2018 staan alle 5 kleine informatieborden LEEG.
Informatie over de Kansenkaart Vondelpark is in te zien via amsterdam.nl
1e dikke populier weggezaagd
12-06-2019
Na vele jaren groei en bloei van de snelgroeiende populieren, geplant in de jaren 50 van de vorige eeuw, is het in veel gevallen nodig om deze bomen te vellen. Het gevaar van vallende dikke takken is een serieuze en wat minder goede eigenschap van deze bomen.
Dat wegzagen gaat veel mensen aan het hart en ook echt wel een harde maatregel om te nemen door de gemeente.
Na het wegzagen op dinsdag 11 juni 2019 maakt dat diepe emoties los bij direct betrokken parkliefhebbers op de dag van het plotseling heengaan van zo'n reus.

Een indrukwekkend sfeermoment vastgelegd op 12 juni, met wierrook, een waxinelichtje en een fluitende vogel, in een andere boom. Een laatse herinnering aan een prachtige boom, een videofragment: een dierbaar gedenkteken.

Als gevolg van de stormachtige wind vorige week, worden er nu meer bomen weggezaagd, zoals een oude Hollandse linde bij de ingang Roemer Visscherstraat, waarschijnlijk een noodmaatregel.
Zie de pagina Storm
Boomschade door harde wind in juni
09-06-2019
De afgelopen dagen zijn er helaas wat bomen omgewaaid. Totaal 7 stuks denk ik, en ook nogal wat serieuze takbreuk op verschillende plekken. Een gewone vogelkers was al dood en door de wind van 6 juni omgewaaid in de voortuin van VondelCS, een dode berk op een halve meter afstand staat nog overeind (staat op het overzicht gemeente nog te vellen 75 gevaarlijke bomen). Opmerkelijk dat er langs de hoofd-fietsroute ter hoogte van de P.C. Hooftstraat een jonge zwarte populier is omgewaaid, daar hoort eigenlijk een winterlinde te staan.

Vandaag 8 juni, is er onverwachts nóg een dikke linde, circa 25 cm boven de grond afgebroken als een luciferhoutje, nabij de speelplaats bij de ingang Amstelveenseweg, voor de speelplaats. De stam van deze zomerlinde was op het breukvlak maximaal aangetast door schimmels die de lignine verteren, witrot zoals dat heet.
Op de pagina storm kan je deze foto's bekijken.

Op de pagina storm zijn alle bomen te zien, van donderdag 6 juni t/m zaterdag 8 juni 2019.

Aan dit overzicht is te zien, dat het tijdens harde wind en storm, niet verstandig is om in het park te verblijven of er doorheen te fietsen!

De overzichtskaart vellen bomen 2019 heb ik op 9 juni aangevuld met 7 bomen die 6 juni en 8 juni 2019 zijn omgewaaid en 2 bomen op 11 juni die nog niet genoemd waren.
Linde breekt Burgemeestersbank
08-06-2019
Je zou ook kunnen opschrijven dat de sterke Burgemeestersbank hoffelijk de val gebroken heeft van een oude statige linde.
In de onstuimige onweersnacht van 5 op 6 juni 2019 met harde wind is de Burgemeestersbank verpletterd door een omgewaaide 82-jarige Hollande linde | Tilia ×europaea.

Op 15 juni 2014 tijdens het feest 150 jaar Vondelpark ontving toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan na zijn herinneringstoespraak over het Vondelpark, een nieuwe Beukenbank van prins Maurits, beschermheer van de stichting Hart voor het Vondelpark. Op een unieke plek neergezet, met zicht op het Vondelmonument en over de Paviljoenvijver naar het prachtige- en gastvrije Paviljoen Vondelpark, VondelCS. Met een herinneringsplaatje op deze Beukenbank als blijvende herinnering:
De Burgemeester van Amsterdam.
Iedereen kon hier gastvrij plaatsnemen.

Op donderdagochtend 6 juni 2019 werd duidelijk dat de Burgemeestersbank onherstelbaar was verpletterd door een Hollandse linde, maar ook een 59-jarige boom (robinia) halveerde door deze val.

Deze robinia werd al jaren ondersteund door een mooi gemaakte houten hand van kunstenaar Anton Klijnsmit. De hand werd geplaatst op 18 december 2014. De ondersteuning van de nu afgezaagde en gespleten stam is nu slechts symbolisch, want de boom is gehalveerd en grotendeels in erg slechte toestand. Werd hier in 1960 geplant en heeft gelukkig jaren prachtig gebloeid, maar dat is nu verleden tijd.

De Burgemeestersbank werd op 15 juni 2014 geschonken aan Eberhard van der Laan. Lees hoe de uitreiking verliep op de pagina Burgemeestersbank.
Vellen bomen in 2019
31-05-2019
Je zou het niet zeggen of verwachten, maar in de loop van juni (11 juni) wordt er gestart met het vellen van dikke Canadese populieren op basis van een vergunning. Deze bomen zijn op de leeftijd 60-70 jaar en niet meer zo betrouwbaar; er kunnen spontaan dikke takken afbreken.

Daarnaast is de gemeente bezig om een vergunning te maken voor 75 bomen vellen in 2019 en/of later. De meeste bomen zijn echt dood, half afgezaagd, beschadigd of gevaarlijk, en vervangen is de beste remedie om het park vitaal te houden.

In het kader van deze 2 bomenvervanging in 2019 heb ik een paar ronden Vondelpark gelopen voor een laatste groet, én eens objectief bekeken hoe de conditie is van het huidige bomenbestand. Zoals iedereen kan zien die in het park wandelt, met meer dan 5.000 bomen, is het buitengewoon mooi, zelfs met 100 bomen minder.
Het overzicht van vellen Canadese populieren, vellen diverse bomen in 2019 en m'n eigen waarneming heb ik op één kaart gezet en is in te zien via de pagina Bomenkaart

De foto hierboven toont een gewone es | Fraxinus excelsior, dik 60 cm zonder goede vooruitzichten, die heb ik genomineerd op mijn kaart om te vellen (valt niet onder de lopende vergunningsopzet 2019).

Binnenkort dus helaas geluid van kettingzagen, daar moeten we weer even doorheen.

In ieder geval hebben deze bomen mede het park gemaakt. Ik denk vooral aan drie 'inheemse' gewone vogelkersen | Prunus padus die vorig jaar zeer uitbundig hebben gebloeid en nu echt dood zijn, echt lijken.
Verder zouden dikke 'halve' bomen nu echt geveld moeten worden (enkele hoge uitzonderingen daargelaten), wil dit rijksmonument als geheel park, nog blijven voldoen aan deze eervolle kwalificatie.
Start aanleg park op 18 mei 1864
18-05-2019
Een dag om even bij stil te staan, 18 mei 1864. Net terug van de lenteborrel vandaag van de stichting Hart voor het Vondelpark bij het Kinderkookkafe. Prima zonnig weer, lekker ontspannen. 155 jaar geleden ging de spa de moerasachtige grond in, de echte start van aanleg van een omvangrijk nieuw park. Een uitdaging om van het veenachtige weidegebied een gecultiveerd park te maken. Van schale natuur naar een bekoorlijk en romantisch park. Volhardend doorgezet ondanks tegenslagen. 14 jaar doorzetten en slagen om ons Vondelpark te realiseren. Klik op de kleine foto om de pagina te lezen uit het verslag 1864-1892.
Onderweg heet het boek van Michel Lafaille
13-05-2019
Zondag 12 mei ging ik in stijl als wandelaar met een doel, onderweg naar de Biesbosch. Met de trein naar Dordrecht en verder 11 km wandelen, met de pont mee over de brede Nieuwe Merwede, naar het bezoekerscentrum Nationaal Park De Biesbosch MuseumEiland van Staatsbosbeheer. Uitgestrekte natuur. Ik was bij de boekpresentatie vanaf 13:30 uur en was één van de 12 gasten vanwege enige verbondenheid met reflectie 1: Wandelend in Amsterdam. Over het Museumplein en door het Vondelpark van Zocher. Een indirecte verwijzing naar de 8 wandelingen die ik heb beschreven. Michel heeft in zijn boek 12 reflecties over wandelen beschreven, kort samengevat; verrijk jezelf, word een bewuste wandelaar.

Ontdek de site van Michel Lafaille, zijn weblog en verwonder u. Onderweg Hierbij het adres van de uitgeverij sterckendevreese

Daarna een gelukkige onverwachtheid.
Zoals Michel het heeft omschrijven, volgens reflectie 4: Geniet van de plezierige ontdekkingen, een trouvaille. "Vondst", een bij toeval gevonden of ontmoette onverwachtheid. Na de boekpresentatie "Onderweg" een gesprek met Jhon van Veelen over het Vondelpark.
Fonteinen in werking gesteld en de eerste zwaluwen gezien
08-05-2019
Op 8 mei 2019 zijn de fonteinen van de Van Eegenvijver, de Rosariumvijver en het daarin liggende natuurstenen kunstwerk "Cascade" met wateroverloop in werking gesteld.

In de avond zag ik de eerste zwaluwen hoog in de lucht tijdens een wandeling met een groepje natuurgidsen onder leiding van Arend Wakker en Simone Sikking over het C.W.F. Haakpad op de Koeienweide bij zonnig weer.
Te zijner tijd volgen enkele foto's op de pagina Koeienweide.
Aanlegcontract park werd 155 jaar geleden getekend
07-05-2019
Op 7 mei 1864 werd het aanlegcontract met de heren Zocher getekend en zij startten op 18 mei 1864 al met de uitvoering van het eerste parkdeel van ongeveer 10 bunders, gelijk aan het oppervlak van 10 hectare = 100.000 m².
Dagblaadjes Gimborn Arboretum
05-05-2019
Zaterdag 4 mei 2019 een hele dag gewandeld door het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn, georganiseerd door de Nederlandse Dendrologische Vereniging NDV. Fris, wisselvallig weer met zelfs flinke hagelbuien. Een groot en prachtig park. Coniferen, loofbomen, heideachtigen en bloeiende rhododendrons. In het kader van de 'dagblaadjes', vandaag 2 bladeren geschilderd en binnenkort nog enkele als die goed blijven.
De wilde rozen bloeien en website verplaatst
24-04-2019
Afgelopen week een grote verhuizing van de hele site achter de schermen. Ruim 4.000 bestanden hebben een nieuwe en ruimere plek gekregen waardoor ik weer nieuwe foto's en andere berichten kan plaatsen.
De site werkt nu in een veilige 'omgeving' met https://www.inhetvondelpark.nl

Van de hand van Charles Haak komt er een aanvulling op zijn plattegronden, een inventarisatie van bomen (rond 1960) en ook tekende hij het hele Beatrixpark met een inventarisatie van bomen- en heesters in de jaren 1961 en 1962.

Dit jaar ga ik de bomenkaart aanvullen en bijhouden zodat er weer een actueel overzicht beschikbaar komt.
Richting lente
04-03-2019
Februari was een warme en droge maand en zorgde dat veel planten en bomen gingen uitlopen. Maart is begonnen met regen en veel wind.
Gewoon nog even wachten met het werken in de (rozen)tuin. Vooral even een domper voor de krokussen, narcissen en de bloeiende eerste kerspruimen in het park. Maart roert zijn staart ook eerder.

Ik was net begonnen om enkele blaadjes van uitlopende rozen te schilderen om de lente vast te leggen, maar ben nu weer bezig met een oud herfstblad van een magnolia.
Deze bladeren gedragen zich heel bijzonder, want wanneer het bladgroen is verteerd blijft de fijnmazige nerfstructuur in stand. Echt een kantwerkje, een uitdaging om dat eens te tekenen of te schilderen.

Vanaf woensdag 6 maart start het vrijwilligerswerk in het Rosarium, maar of dat doorgaat hangt af van de grondsituatie, vooral de nattigheid van de grond is geen goede basis om daarop te gaan lopen.
Dus uitstel naar een drogere periode ligt in het verschiet, ook de rozensnoeidag die gepland staat op zaterdag 9 maart 2019 van 10:30 tot 15:00 uur maakt kans op verplaatsing naar een drogere datum.
Dagblaadje
03-01-2019
Op dinsdag 1 januari 2019 ben ik gestart met een uitdaging om elke dag een blad te schilderen. Vanaf september heb ik thuis muren en kozijnen geschilderd met verf op waterbasis en ben blij dat ik weer wat creatiever kan schilderen. Op 1 januari kreeg ik de inval om meer te gaan aquarelleren.

Ik heb de inspiratie overgenomen van Lee Angold uit Canada en zij heeft het onvermoeid een jaar volgehouden en haar illustraties elke dag getwittert.
Bekijk haar website leeangold.com

Tijdens een wandeling wilde ik beginnen met het 'herfstblad' van de tulpenboom, door de medewerkers van de website NieuweOogst is deze boom uitgeroepen tot de Boom van het jaar 2019. Op 1 januari nog veel bladeren op de grond, maar die van de tulpenboom zijn allemaal vergaan!
Als goed alternatief het blad van een roos genomen, bekijk het overzicht op de pagina Dagblaadje 2019.

Het Rosarium Vondelpark ziet er naar omstandigheden best groei- en bloeizaam uit. In enkele perken bloeien de 'Amstelveen', 'Baseball', 'Summer Memories' en de 'Solero' met laatste krachten.
Begin maart start het onderhoud van de rozentuin met een rozensnoeicursus op zaterdag 9 maart 2019.
Rosarium
22-10-2018
De laatste mooie herfstdag tot nu toe met mooie wolkenlucht. De bomen kleuren al mooi, vooral de Amberboom links van het midden, mooi rood. Heeft nog vruchten van vorig jaar en van dit jaar, de bekende stekelige bolletjes. Op de voorgrond Rosa 'Pomponella' en links het perk waar de 'Friesia' in stonden, maar nu is uitgegraven en de meesten in potten verplant. De rozen hebben dit jaar goed gebloeid en zijn gegroeid. Deze week gaan we de inboet rozen verder planten en wanneer de vier lege perken zijn vervangen met goede rozengrond kunnen we die perken gaan beplanten met elk 150 rozen. Daarna ergens begin november gaan we de rozen voor de winter 'aanaarden' met DCM VIVIMUS Heide en 24 november is onze laatste werkochtend vrijwilligers.
Herfst en rozen
20-10-2018
Na een warme zomer was het tot nu toe herfstweer met zon en milde temperatuur. Bomen en heesters kleuren al met herfsttinten. Nieuwe knoppen aan de takken in ontwikkeling voor nieuwe bladeren en bloei in het voorjaar. De rozen in het Rosarium zijn nu in volle groei en bloeien nog prachtig en sommige soorten nog vol knoppen die de komende weken gaan uitkomen. De tijd van de paddenstoelen. De gevlekte Italiaanse aronskelk groeit al enige weken fris uit de grond. De natuur bereid zich voor op de winter. Insecten bezoeken de bloemen voor het stuifmeel en de nectar, bladluizen zijn weer actief geworden op enkele rozen (b.v. 'Alexander'), vogels pikken de zaden en kleine dieren werken aan hun voeding om de winter door te komen. De tijd voor bessen, noten, rozenbottels, verkleurde bladeren op de grond en spinnewebben. In de noordelijke rand van het Rosarium zijn we bezig om de aanwezige wilde rozen te inventariseren en te determineren. Naast de wilde rozen staan er ook wilde hybriden en gecultiveerde rozen.

De voorlopige stand van de inventarisatie is:

  • Rosa spinosissima | Duinroos
  • Rosa spinosissima 'Stanwell Perpetual'
  • Rosa hugonis
  • Rosa foetida 'Persian Yellow'
  • Rosa rugosa | Rimpelroos of Japanse bottelroos (2 kleuren)
  • Rosa fedtschenkoana
  • Rosa canina | Hondsroos
  • Weblog-archief
    14-06-2019
    Het weblog-archief vanaf 13 augustus 2013 is in te zien op de pagina
    Weblog-archief
    De foto's kunnen niet vergroot worden.

    © 2013- · Hans Homburg · 26-02-2024 22:39   Site-overzicht | Privacyverklaring