Contact

 

Hans Homburg

Vragen over het park of de inhoud van deze site zijn van harte welkom.

 e-mail


 Updates

4 mei 2021 - Na een kleine week van voorbereiding vanaf 30 april heb ik vandaag een artikel gepubliceerd over het kunstwerk Verandering van richting fase 1.
In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft Maarten Manson dit kunstwerk gemaakt en een mooie plek gegeven naar eigen inzicht, het werd op 16 april 1982 geplaatst. Het ligt er al 39 jaar, maar wellicht heeft u het nooit gezien!
Het artikel is in samenwerking en overleg met beeldend kunstenaar, filosoof en schrijver Maarten Manson geschreven.
Bekijk de pagina Verandering van richting fase 1
31 januari 2021 - Gisteren een artikel gepubliceerd over 3 wilde rozen die in 1961 in het Beatrixpark groeiden, vooral de soort Egelantier.
Op de site van de Nederlandse Rozenvereniging kunt u dat lezen:
Wilde rozen in het Beatrixpark 1961
4 januari 2021 - In december heb ik 3 nieuwe pagina's aan het overzicht toegevoegd.
Alle 7 speelplaatsen in beeld met achtergrondinformatie over de reconstructie (2008-2009) van de betonnen Klimpiramide (1961) van architect Aldo van Eyck, muziek & theater in relatie tot de Muziektent, Openluchttheater, Orgelpark, muziek in het park en ontwikkelingen rondom de Muziektent en het Openluchttheater. Ook zijn enkele muziekfragmenten te beluisteren.
Verder een pagina over straatnaamborden rondom het Vondelpark. Oude en nieuwe straatnaamborden met verschillende lettertypen en de keuze onderaan het bord in welk stadsdeel en/of buurt u staat (wordt nog aangevuld).
5 november 2020 een nieuwe pagina gemaakt over het herstel en de vernieuwing van de Oprichtersbank uit 1939. Deze bank werd op 14 april 2010 opnieuw onthuld. De achtergrond, het onderzoek en de bouwtekeningen kunt u nu bekijken, met dank aan de ontwerper Geert Lebbing. Naar de pagina Oprichtersbank-herstel
30 oktober 2020 een nieuwe pagina geplaatst die ik met tegenzin heb gemaakt over de vervuiling en schade die bezoekers het park toebrengen. Veel mensen zien dit niet, vandaar een kijkje achter de schermen na een prachtige zwoele avond recreëren.
In samenhang met vervuiling en schade hoop ik ook dat de gemeente komend jaar géén tijdelijke DIXI-toiletten meer plaatst, maar na 9 jaar enkele nette toiletten plaatst in ons rijksmonument in de gekozen stijl van 'Vondelversen' of vergelijkbaar.
Ook meer aandacht en onderhoud aan het nieuwe parkmeubilair alstublieft.
Naar de pagina Recreantenschade en nieuw parkmeubilair.

 

Aquarel Duinroos

Aquarel Duinroos | Rosa spinosissima

Ik wandel geregeld in het park. Beleef de natuur als geheel en van dichtbij en ben vanaf 2013 anders gaan kijken en meer gaan genieten van de natuur.
Vind het leuk om op de Koeienweide te wandelen en help om het 84-jaar oude Rosarium te onderhouden en te vernieuwen, samen met andere vrijwilligers.

Ik fotografeer en teken in het park, heb acht wandelroutes “Door het Vondelpark” beschreven en twee klassieke boekjes over het Vondelpark als digitale publicatie her-uitgegeven: In het Vondelpark uit 1901 geschreven door E. Heimans en Jac. P. Thijsse en Ons Gouden Vondelpark 1914 geschreven door Jan Feith.

Heb grote bewondering voor Charles Haak die het Vondelpark rond 1960 zo goed kende, getekend en beschreven heeft.
Naar hem is het natuurpad (geopend op 27-09-2009) op de Koeienweide genoemd; het C.W.F. Haakpad.
Bekijk de botanische tekeningen van hem op de pagina Haak-tekeningen
of die van mijn hand met potlood, pen of penseel via de pagina Potloodtekeningen.

In 1961 tekende Charles Haak ook het Beatrixpark met een inventarisatie bomen en heesters, zie Beatrixpark 1961 (16-05-2020 gepubliceerd).

Lid van de Nederlandse Dendrologische Vereniging en volg een 3-jarige studie (3e jaar) over houtige gewassen, en lid van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland


In het kader van Natuur & Techniek heb ik me ook nogal bezig gehouden met autotechniek van het oude Duitse merk NSU. Deze 3 letters zijn afkomstig uit de plaatsnaam Neckarsulm waar de fabriek stond in Zuid-Duitsland bij Heilbronn. Een zelfstandige fabriek vanaf 1873 t/m 1969, en later gefuseerd met Audi. Zij maakten de reeks vanaf breimachines, fietsen (1886), bromfietsen, motorfietsen (1900), scooters, auto's (1958) en het was een innovatief bedrijf. Vanaf 1982 t/m 2014 heb ik in zo'n oude NSU Prinz 4 L en NSU TT gereden en die ook technisch onderhouden. Veel technische artikelen geschreven over het onderhoud en revisie, 2 technische boeken geschreven, en daar een site over gemaakt; geschiedenis, hobby en techniek, beschikbaar vanaf 2001, zie: www.nsu4.nl

Hartelijke groet,
Hans Homburg


© 2013-2021 · Hans Homburg · 4-05-2021 21:38   Site-overzicht | Privacyverklaring